Inspectia Muncii a facut publice masurile pe care
trebuie sa le ia angajatorii, ca urmare a temperaturilor scazute din ultimele zile si a prognozei Agentiei Nationale de Meteorologie si Hidrologie (ANMH) pentru urmatoarea perioada.

Inspectia Muncii a facut publice masurile pe care
trebuie sa le ia angajatorii, ca urmare a temperaturilor scazute din ultimele zile si a prognozei Agentiei Nationale de Meteorologie si Hidrologie (ANMH) pentru urmatoarea perioada.
Astfel, conform ordonantei 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, "temperaturile scazute extreme sunt considerate temperaturile exterioare ale aerului, care scad sub -20 de grade Celsius sau temperaturile mai putin scazute care in conditii de vant intens pot fi echivalate cu acest nivel".
ANMH are obligatia de a comunica zonele in care temperatura, respectiv indicele temperatura-umiditate sau indicele de racire atinge pragurile valorice mentionate, precum si zonele pentru care se prognozeaza atingerea sau depasirea acestor praguri.
Printre masurile pe care trebuie sa le ia angajatorii in aceste conditii pentru salariatii care lucreaza in aer liber se numara distribuirea a jumatate de litru de ceai fierbinte pentru fiecare angajat, acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator si asigurarea echipamentului individual de protectie.
Controale ale autoritatilor la angajatori
"Angajatorii care nu pot asigura masurile minimale, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor si/sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, trebuie sa ia masurile dispuse in Ordonanta de Urgenta 99/2000: reducerea programului de lucru, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale", precizeaza Inspectia Muncii. In plus, pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie sa asigure efectuarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic pentru depistarea contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute, sa asigure acordarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate si sa asigure trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.
Nerespectarea acestor masuri constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15 milioane de lei la 25 de milioane de lei, precizeaza Inspectia Muncii.
In aceasta perioada, institutia efectueaza controale la angajatori urmarind modul in care se respecta prevederile legii si asigura preluarea si solutionarea prompta a oricarei sesizari pe aceasta tema.
Rezultatele controalelor vor fi comunicate ulterior, conform Inspectiei Muncii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin