Cinci inalti functionari bancari ai Sucursalei BCR - Sector 6 sunt cercetati penal de procurorii anticoruptie pentru infractiuni conexe actelor de coruptie, dupa ce au acordat ilegal si fara respectarea normelor bancare 291 de credite in valoare de p

Cinci inalti functionari bancari ai Sucursalei BCR - Sector 6 sunt cercetati penal de procurorii anticoruptie pentru infractiuni conexe actelor de coruptie, dupa ce au acordat ilegal si fara respectarea normelor bancare 291 de credite in valoare de peste 1.200 de
miliarde de lei.
Mihai Hajdu, directorul Sucursalei BCR - Sector 6 si presedinte al Comitetului de Credite, contabilul-sef Elena Mogoi, juristul Maria Gogolan, seful Serviciului Credite Virginica Voicu si ofiterul de credite Luminita Rais au fost invinuiti de procurorii PNA de acordare de credite cu incalcarea legii sau a normelor de creditare si neurmarirea destinatiilor pentru care acestea au fost contractate, complicitate la inselaciune si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, informeaza PNA.
Potrivit aceleiasi surse, activitatea infractionala a acestora a favorizat societatile reprezentate de Matyas Gabriel Viorel, deja deferit justitiei pentru obtinerea ilegala si utilizarea in alte scopuri a unui credit de 126 miliarde lei, garantat cu doua ordine de plata intocmite fictiv. De asemenea, functionarii au sprijinit efectiv atat activitatea ilegala din societatile comerciale reprezentate de Matyas Gabriel Viorel, cat si a celor constituite in grupul "Marin Luminita" din judetul Valcea ori aflate in stransa legatura cu acestea, pentru care Centrala BCR a reclamat un prejudiciu de peste 788 miliarde lei, constatat la Sucursala Novaci, judetul Gorj pentru perioada 1 ianuarie 2002 - 30 aprilie 2003.

Grupul Marin Luminita
Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 3 iunie - 27 noiembrie 2002, cei cinci s-au asociat si au acordat, cu buna-stiinta, 291 de credite de scont in cuantum de 1.201,700 miliarde lei unui numar de 4 societati comerciale, toate reprezentate de inculpatul Matyas Gabriel Viorel, sub coordonarea lui Tardea Paul Petre din Bucuresti, Marin Ion din Ramnicu Valcea si alte persoane din cadrul sistemului BCR.
Practic, firmele controlate de Tardea Paul Petre au beneficiat de cate doua - trei credite zilnic, acestea fiind garantate cu instrumente de plata emise de firmele din grupul "Marin Luminita". Acestea din urma scontau zilnic 3,8 miliarde lei si returnau cu titlu de plata doar 3 miliarde, diferenta fiind folosita pentru constituiri depozite, majorari capital social, cumparari de imobile si autoturisme, achizitii societati comerciale si transferuri bancare. In final, din dispozitia lui Matyas Gabriel Viorel, banii erau transferati la alte unitati bancare de unde erau retrasi tot de catre acesta.
Instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata
In ceea ce-l priveste pe directorul Hajdu, anchetatorii au dovedit ca, folosindu-se si de calitatea de presedinte al Comitetului de credite, in mod intentionat nu a organizat, coordonat si controlat activitatea de inregistrare si raportare a celor patru societati comerciale, desi existau elemente clare care dovedeau interdependenta dintre ele, precum si relatiile cu firmele din judetul Valcea reprezentate de inculpatul Marin Ion. Pentru realizarea acestora, Hajdu a creat un circuit de documente comerciale si financiar - bancare false, in sarcina lui retinandu-se si savarsirea infractiunii de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Mai mult, impreuna cu Luminita Rais, directorul sucursalei a stabilit modul de intocmire a documentelor necesare acordarii creditelor, bazate pe rating de credite supraevaluat, inserarea in referatele de credite a unor indicatori de performanta ai clientului, care nu existau in realitate, precum si nerespectarea dispozitiilor legale privind cunoasterea clientelei.
Alaturi de ceilalti salariati, Hajdu a sprijinit transferuri importante de sume de bani in contul societatilor comerciale reprezentate de Matyas sau a altor persoane fizice. Totodata, netinand cont de expunerea pe care o aveau firmele reprezentate de Matyas contractele aflate in curs de derulare in care BCR Novaci, sconta instrumentele de plata emise de societatile din Bucuresti.

Aprobari pe banda rulanta
Hajdu semna, impreuna cu seful Serviciului credite, contabilul-sef si ofiterul de credite referatele de imprumut pe care le aproba in sedinta comitetului director al Sucursalei. Totodata, Hajdu semna si contractele de credit pentru societatile comerciale reprezentate de Matyas, impreuna cu seful Serviciului credite, contabilul-sef, juristul bancii si beneficiarul de credite.
Prin toate aceste manopere si cu concursul celorlalti functionari bancari din cadrul Sucursalei BCR, Sector 6 Bucuresti, precum si al reprezentatilor unor societati comerciale, Hajdu a contribuit la fraudarea Bancii Comerciale Romane, prejudiciul fiind localizat in cadrul Sucursalei BCR Novaci, judetul Gorj.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.