Piata de capital a inceput sa se stabilizeze, in conditiile in care saptamana 21-25 februarie nu a mai furnizat fluctuatii mari de preturi, ca dovada cresterea de circa patru procente ale indicilor bursieri.
Indicele BET, care inregistreaza e
Piata de capital a inceput sa se stabilizeze, in conditiile in care saptamana 21-25 februarie nu a mai furnizat fluctuatii mari de preturi, ca dovada cresterea de circa patru procente ale indicilor bursieri.
Indicele BET, care inregistreaza evolutia celor mai lichide zece societati listate la BVB, a consemnat cea mai mare crestere a saptamanii, de 4,03 la suta.
In ultima sedinta a saptamanii trecute, BET s-a stabilizat la 6.308,21, in scadere cu 3,32 fata de sedinta anterioara, cand a atins un nou maxim istoric de 6.525,08 puncte.
Asta inseamna ca investitorii si-au redescoperit interesul fata de emitentii lichizi de pe piata de capital, dupa ce, in saptamana precedenta, SIF-urile faceau legea.
Segmentul SIF-urilor si-au continuat aprecierea si saptamana trecuta, cu o variatie totala de 3,72 la suta.
Mai mult, in sedinta bursiera de joia trecuta, SIF-urile au atins un nou maxim istoric, de 33.155,81, pe fondul unei cresteri anuale de 91,76 la suta in 2005.
O performanta extraordinara, avand in vedere ca pretul titlurilor acestor emitenti aproape ca s-au dublat in circa doua luni. Sectorul petrolier a revenit in atentia investitorilor, actiunile SNP Petrom majorandu-se cu 11,1 la suta pana la valoarea de 5.000 de lei pe actiune.
Dintre banci, demna de semnalat este evolutia Bancii Romane pentru Dezvoltare, ale carei actiuni au crescut cu 3,3 la suta, ultima cotatie fiind de 55.000 lei.
Lichiditatea bursiera este din ce in ce mai ridicata, in saptamana analizata aceasta crescand la 2.623,9 miliarde lei, cu circa 300 de miliarde mai mult decat in perioada anterioara.
Sedinta de tranzactionare de vineri a stricat, insa, bucuria emitentilor cu lichiditate ridicata, majoritatea acestora fiind pe scadere. Rompetrol Rafinare Constanta a fost cel mai tranzactionat titlu al sedintei, cu un rulaj de 50,66 miliarde lei pe fondul unui curs de 1.200 lei pe actiune, urmat de Banca Transilvania, cu 34,27 miliarde lei si SIF Moldova, cu 22,3 miliarde lei. La nivelul cursurilor de tranzactionare, evolutia cea mai buna apartine titlurilor Mefin, care au urcat cu 10,6 la suta pana la 57.500 lei pe actiune.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.