Transformarea peste noapte si fortata a sute de comune in orase a intors pe dos Romania. Procesul s-a desfasurat cu frenezie inca de la inceputul anului 2004 cand Guvernul Nastase a emis o serie de hotarari care apoi au fost validate de masina de vot
Transformarea peste noapte si fortata a sute de comune in orase a intors pe dos Romania. Procesul s-a desfasurat cu frenezie inca de la inceputul anului 2004 cand Guvernul Nastase a emis o serie de hotarari care apoi au fost validate de masina de vot a PSD in Parlament prin care se declarau orase o serie de comune. Ziarul ZIUA atragea inca de atunci atentia ca manevra are un scop pur electoral, acela de a creste procentul primarilor pesedisti la alegerile locale. S-au invocat atunci cateva statistici ale Uniunii Europene in care se mentiona ca in Romania 45% din populatie inca mai traieste in mediul rural.
Acum, efectele masurii impuse de Octav Cozmanca au repercusiuni nebanuite. Problema a fost sesizata de senatorul PNL de Suceava Tiberiu Prodan, membru al Comisiei de administratie publica din Senat. "Acum aceste localitati nu sunt nici cal nici magar. Comunele au fost transformate in orase doar prin schimbarea placutei de la intrare. Au de platit taxe si impozite mai mari si, ceea ce este extrem de important, nu pot sa beneficieze de programe SAPARD specifice comunitatilor rurale. Nici alte programe finantate de Banca Mondiala in vederea sprijinirii Romaniei de a adera la Uniunea Europeana nu pot sa obtina pentru ca nu exista nici o garantie ca beneficiaza de servicii proprii oraselor", ne-a precizat deputatul liberal. El a declarat deja la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o conferinta de presa sustinuta la Suceava, ca foarte multe noi orase din tara doresc sa redevina comune, solicitand Comisiei de administratie publica din cadrul Senatului revenirea la statutul initial. Astfel de solicitari au venit din partea unor orase din mai multe judete, cum ar fi Dambovita, Suceava, Botosani sau Mures. "La comisie sunt si cereri ale unor localitati care urmeaza sa fie ridicate la rang de oras si care acum nu mai vor acest statut", a subliniat senatorul liberal, conform Mediafax. El este indignat ca artizanul acestei masuri, fostul ministru al Administratiei locale, si actualul senator PSD Octav Cozmanca nu a venit niciodata la lucrarile Comisiei de administratie din care face parte.
Interesul PSD
"Pot sa afirm fara nici o rezerva ca s-a actionat in interesul PSD si in detrimentul intereselor cetatenilor din localitatile respective. Pur si simplu singurul efect al acestei decizii a fost ca s-au marit salariile primarilor. Atat", ne-a precizat Prodan. El este hotarat sa ia legatura cu conducerea Ministerului Administratiei si Internelor pentru a reglementa situatia. "Practic, ruperea comunelor in doua s-a facut artificial, dupa nici o norma. De alfel, nu exista reglementate conditiile in care o localitate poate deveni oras. Trebuie, fara nici un dubiu, sa indeplineasca anumite criterii, de venit, de numar de locuitori, de infrastructura si de adaptabilitate a oamenilor. Or, la noi, nu exista canalizare, asfalt si multe altele si atunci ne intrebam care a fost ratiunea pentru care li s-a pus acestora doar o alta eticheta", a completat Prodan. El spune ca ar trebui adoptat modelul european, unde exista sate care au un primar onorific si care sunt subordonate unui centru regional. "Iar oamenii traiesc foarte bine. Trebuie sa invatam cum sa facem toata aceasta reorganizare teritoriala care sa fie in beneficiul cetatenilor", a completat Prodan. Intrebat ce e de facut in cazul comunelor declarate deja orase si care vor sa se intoarca la statutul initial, Prodan a mentionat ca, probabil, urmeaza sa se faca din nou referendumuri. "Se vor cheltui alti bani pentru a indrepta o greseala", a subliniat senatorul liberal.
Alte referendumuri, alti bani
"Iar referendumurile initiale, stim foarte bine cum au fost organizate, heirupist pentru ca domnul Cozmanca a spus ca e prea multa populatie in mediul rural si trebuie sa-i facem pe toti oraseni. Cum ii facem? Le schimbam eticheta", a spus Prodan. El a subliniat ca se impune schimbarea Legii de organizare a teritoriului Romaniei din 1967, aratand ca in prezent exista un grup de initiativa, din care face parte, care lucreaza la modificarea acestui act normativ. "Trebuie sa nominalizam clar in ce conditii, de venit propriu, de finantare, te poti numi oras, ce infrastructura trebuie sa ai, drumuri, apa, canalizare, ca sa te poti numi oras si cat de compacta trebuie sa fie localitatea in jurul unui centru ca sa te poti numi oras", a mai spus parlamentarul liberal. El a promis sa adune toata documentatia posibila si sa incerce, alaturi de colegii sai, rezolvarea situatiei in beneficiul cetatenilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.