A inceput numaratoarea inversa pentru introducerea leului greu. Prima etapa, care va demara chiar de maine, prevede obligativitatea afisarii preturilor atat in moneda veche, cat si in moneda noua. Schimbarea produsa la inceputul lunii martie nu va fi
A inceput numaratoarea inversa pentru introducerea leului greu. Prima etapa, care va demara chiar de maine, prevede obligativitatea afisarii preturilor atat in moneda veche, cat si in moneda noua. Schimbarea produsa la inceputul lunii martie nu va fi, insa, atat de mare avand in vedere ca multi comercianti au inceput inca din februarie sa aplice regula. De asemenea, Bursa Electronica RASDAQ (BER) va introduce, de maine, in sumarul zilnic de tranzactionare, preturile de referinta pentru valorile mobiliare transferate atat in moneda veche (ROL), cat si in moneda noua (RON). Masuri similare au fost anuntate de Bursa de Valori Bucuresti. Pana la data de 1 iulie 2005, cand noile cupiuri vor intra in circulatie, tranzactiile pe cele doua piete se vor realiza insa ca si in prezent, in baza ordinelor exprimate in lei vechi.
Un leu greu, care poate fi divizat in 100 de bani, valoreaza 10.000 de lei vechi, iar denominarea se va face in mai multe etape. Astfel, primii lei noi vor aparea pe piata din luna iulie, urmand ca pana la 31 decembrie 2006 sa inlocuiasca treptat leii "usori", care nu vor mai avea putere circulatorie din 2007. Acestia vor putea fi, insa, preschimbati la sucursalele BNR care desfasoara activitati de casierie si la unitatile institutiilor de credit autorizate special de catre BNR, pana la 31 decembrie 2009, conform legislatiei in vigoare. In plus, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat recent ca va propune Consiliului de Administratie al bancii centrale sa aprobe preschimbarea pe termen nelimitat a bancnotelor actuale, de BNR, dupa ce isi vor pierde puterea circulatorie. "Cred ca am gresit cand am stabilit niste limite temporale pentru preschimbare. Cat timp reprezinta valori emise de banca centrala, aceasta are obligatia sa le preschimbe in orice moment", a explicat Isarescu.
Potrivit Bancii Nationale, denominarea este necasara pentru a marca incheierea unui ciclu inflationist si intrarea intr-o perioada de stabilitate. "Nici o alta tara vest-europeana nu exprima paritatea fata de euro la un nivel cu doua cifre; leul are o paritate exprimata cu cinci cifre", declara, in acest context, guvernatorul BNR. El a subliniat ca taierea a patru zerouri de la sfarsitul actualelor bancnote si monede nu va duce la o rotunjire a preturilor. "Nu putem vorbi de rotunjire decat acolo unde se poate, cand este vorba de un curs de schimb, iar lucrurile sunt mai complexe. Ce rotunjire se poate face cand vor fi taiate doar zerourile din coada leului. Preturile in leul nou vor fi afisate cu patru luni inainte de denominare si vom vedea daca sunt eventuale rotunjiri", a mai spus Isarescu. Pe de alta parte, viceguvernatorul Eugen Dijmarescu a recunoscut ca, in cazul altor tari care au procedat la denominare, au avut loc, pe termen scurt, usoare majorari de preturi.
BNR a decis ca structura cupiurilor, in cazul noii monede, sa fie formata din sase bancnote, 1 leu si cinci multipli, precum si din patru monede metalice. Bancnotele in lei noi vor avea dimensiunile corespondentelor euro, vor fi imprimate pe suport de polimer si vor exprima valori de 5 lei (50.000 lei vechi), 10 lei (100.000 lei vechi), 50 lei (500.000 lei vechi), 100 lei (1.000.000 lei vechi) si 500 de lei (5.000.000 lei). Divizorii leului greu vor fi un ban nou (100 lei vechi), cinci bani (500 lei vechi), 10 bani (1000 de lei vechi) si 50 de bani (5000 lei vechi).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.