Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB) a gazduit, ieri, seminarul cu tema "Concurenta si ajutorul de stat", organizat in cadrul campaniei de pregatire a mediului de afaceri pentru integrarea in Uniunea Europeana

Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB) a gazduit, ieri, seminarul cu tema "Concurenta si ajutorul de stat", organizat in cadrul campaniei de pregatire a mediului de afaceri pentru integrarea in Uniunea Europeana (UE). Organizat de Presedintia Romaniei si Ministerul Integrarii Europene (MIE) cu sprijinul CCIRB, evenimentul s-a bucurat de un numar mare de participanti, printre care Traian Basescu, presedintele Romaniei, Jonathan Scheele, seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Ene Dinga, ministrul Integrarii, George Copos, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor privind mediul de afaceri si IMM-urile, Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, si Leonard Orban, negociatorul-sef cu UE, precum si reprezentanti ai mediului
de afaceri romanesc.

Nu putem subventiona la nesfarsit lipsa de competitivitate
Pozitia adoptata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in ceea ce priveste evolutia cursului de schimb este fireasca si obliga mediul de afaceri sa isi ajusteze costurile pentru a deveni mai competitiv, a declarat Traian Basescu.
Presedintele a afirmat ca BNR nu va mai face un joc inflationist pentru a incuraja exporturile Romaniei. "Leul are valoarea lui de piata si, prin strategia BNR, nu mai putem subventiona la nesfarsit lipsa de competitivitate. Integrarea in UE implica solidaritate si sacrificii din partea tuturor, si nu in ultimul rand, costuri", a precizat Basescu.
George Copos a declarat ca volumele mari de devize straine care intra pe piata si problemele pe care le au exportatorii reprezinta un prim pas al Romaniei catre Uniunea Europeana. "Vreti o economie de piata libera si functionala? Atunci s-o lasam libera si jucatorii sa fie competitivi pe piata. Avem Eximbank, care da credite cu dobanda redusa, avem bonificatii de 50 la suta pentru export", a declarat Copos.
Ministrul de stat considera ca, in acest an, cursul valutar mediu se va situa la valori intre 38.000 si 39.000 lei pentru un euro.
"S-a tolerat ca multe companii de stat sa acumuleze datorii uriase, iar noi trebuie sa ne asiguram ca legea se aplica universal", a mai declarat Copos, cu privire la mediul concurential din Romania.
Traian Basescu a lansat, de asemenea, un apel la solidaritate catre mediul privat si cetateni, afirmand ca acestia trebuie sa inteleaga care sunt costurile integrarii.
"Trebuie sa facem dezbateri publice pro si contra mai des. Faptul ca suntem atat de unitari in acceptarea aderarii, ca majoritatea romanilor vor in UE, arata clar ca nu cunoastem ce presupune acest proces. Toti cred ca el este doar treaba Guvernului si ca ei nu au nici o legatura", a declarat Basescu.
Presedintele a mai afirmat ca exista unii politicieni care ar dori ca Uniunea Europeana sa ia o decizie politica impotriva aderarii Romaniei, dar ca acest lucru este exclus, si ca nu mai depinde decat de noi, de respectarea angajamentelor asumate. "Afirm acest lucru cu toata responsabilitatea: integrarea in UE a devenit in proportie de 95 la suta o problema interna, care tine de vointa noastra", a spus Basescu.

Scheele: Doar 12 la suta dintre firmele romanesti stiu ce le asteapta la aderare
Jonathan Scheele a precizat, ieri, ca doar 12 la suta dintre companiile romanesti au idee ce le asteapta in momentul aderarii la piata unica. Oficialul UE a citat un studiu realizat de Comisia Europeana, conform caruia peste 70 la suta dintre firmele romanesti se considera informate in mica masura in ceea ce priveste legislatia europeana, 43 la suta declara ca nu au inceput inca pregatirile pentru aderare si doar 12 la suta au realizat o estimare privind costurile intrarii pe piata unica. "Comisia Europeana va fi alaturi de Romania in acest efort de informare a mediului de afaceri, a Guvernului si societatii civile. Trebuie sa reusim sa facem din Romania o tara performanta pana la 1 ianuarie 2007", a afirmat Scheele.
Ministrul Integrarii, Ene Dinga, a declarat ca ierarhia de competitivitate a fost pana acum viciata de mai multi factori, printre care ajutoarele de stat, subventiile si interventiile guvernamentale, dar si influenta factorilor politici pe piata, ceea ce nu trebuie sa se mai intample. Romania trebuie sa-si faca temele acasa, de noi depinde indeplinirea acestor angajamente, iar CE va urmari cu atentie indeplinirea angajamentelor luate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.