Vizita presedintelui american George Bush in Slovacia a scos la iveala divergentele dintre SUA si Europa - si chiar dintre anumite state europene - in privinta relatiilor cu presedintele rus Vladimir Putin, sustin mai multi diplomati si oficiali est-
Vizita presedintelui american George Bush in Slovacia a scos la iveala divergentele dintre SUA si Europa - si chiar dintre anumite state europene - in privinta relatiilor cu presedintele rus Vladimir Putin, sustin mai multi diplomati si oficiali est-europeni, citati de International Herald Tribune.
In timp ce a doua administratie a lui Bush a adoptat o atitudine mai dura fata de Putin si pare mai dispusa ca oricand sa critice Moscova pentru nerespectarea drepturilor omului, sursele sustin ca aceasta politica a Rusiei nu este impartasita si de europeni. Insa chiar si acestia sunt divizati: statele baltice vor ca Uniunea Europeana sa adopte o atitudine dura fata de Rusia, similara cu cea a Statelor Unite, in timp ce Germania vrea sa duca la bun sfarsit agenda economica pe care o are cu Putin.
Potrivit IHT, unele dintre tarile central-europene mai mici considera ca Statele Unite, si nu Rusia, sunt cele care starnesc mai multe probleme in privinta securitatii. "Relatiile Europei si Americii cu Rusia nu sunt foarte clare", declara George Schopflin, un analist politic ungur, membru al Parlamentului European. "Atunci cand va fi in interesul lor, atat SUA, cat si Europa vor face intelegeri separate cu Putin", a subliniat el, citat de IHT. In practica, aceasta situatie nesigura, fluida, permite Rusiei sa-si urmareasca propriile interese politice si economice, adauga Schopflin, potrivit International Herald Tribune.
La randul sau, "Financial Times" ii indemna ieri intr-un editorial pe europeni sa analizeze la rece recenta vizita a liderului de la Washington. "Puteti sa va pastrati atitudinea fata de razboiul din Irak. Puteti sa va pastrati convingerea ca primul mandat al lui George Bush a fost periculos de unilateralist. Sa ramaneti cu ideea ca securitatea globala depinde de respectarea legilor de toata lumea, indiferent de putere. Dar, in loc sa va incruntati atunci cand presedintele Bush vorbeste de libertate, ar fi mai bine sa va aduceti aminte cine a scris Declaratia drepturilor omului. Iar abia apoi sa rostiti propriile discursuri asupra libertatii", scria "Financial Times".
O atitudine similara a avut si revista americana "Newsweek", care scria ca cea mai mare concesie pe care a facut-o Bush europenilor in acest turneu a fost chiar vizita in sine! A doua mare concesie, sustine publicatia, a fost atunci cand Bush a declarat ca sustine "O Europa puternica" - fraza care a fost interpretata ca un sprijin acordat integrarii europene si mai ales intaririi strategiei de aparare. Potrivit "Newsweek", consilierii lui Bush sustin ca aceste interpretari sunt eronate si au dat ca exemplu declaratia lui Bush potrivit careia ar fi "ridicol" ca cineva sa gandeasca ca SUA sunt gata sa atace Iranul, dar dupa care acesta a subliniat imediat ca "toate optiunile raman deschise".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.