Muzeul National de Istorie Naturala ''Grigore Antipa''. In fata unei vitrine, doi tineri ''reproduc'' pe hartie cu creioanele cateva oase expuse. Sunt studenti la Facultatea de Arte Plastice.
Pentru a arata cat mai bine, exponatele trebuie ste
Muzeul National de Istorie Naturala ''Grigore Antipa''. In fata unei vitrine, doi tineri ''reproduc'' pe hartie cu creioanele cateva oase expuse. Sunt studenti la Facultatea de Arte Plastice.
Pentru a arata cat mai bine, exponatele trebuie sterse periodic de praf, aspirate cu un aparat micut si dezinfectate. Pentru a sterge de praf girafa si alte exponate inalte este nevoie de scara, spune Mihaela Stanescu, seful Biroului Expozitii Temporare.
''Daunatorii specifici'' nu trebuie lasati sa-si gaseasca culcus in blana sau penele exponatelor. Chiar si asa-numitele ''replici'', care imita animalele pe care muzeul nu le are in patrimoniu si care sunt ''confectionate'' din lemn, rasina, material plastic sau ipsos, pot fi distruse de mucegai sau ciuperci daca nu sunt ingrijite corespunzator.
Insecte prinse cu ajutorul plaselor si becurilor speciale
Cele mai multe animale impaiate au fost aduse la muzeu in perioada 1893-1944, pe vremea cand director era Grigore Antipa. Acum, cercetatorii merg pe teren si ''colecteaza'' animale sau insecte pe care apoi le conserva. Ei prind insecte cu ''plasa de fluturi'', iar noaptea fac ''colectarile'' folosind si becuri speciale. Pentru a prinde animale, fac capcane care, de fapt, sunt niste recipiente din plastic in care pun formol si apa. Le ingroapa in pamant astfel incat animalele sa cada in interior.
Cercetatorii de la Muzeul ''Grigore Antipa'' au participat pana acum la trei mari expeditii in strainatate: anul 1973 - Africa, 1991 - Indonezia, 1994 - Brazilia. Au adus de acolo moluste, melci, scoici care acum sunt expuse in vitrinele muzeului. Cei sase cercetatori care au participat la expeditia din Brazilia au ''prins'' diverse specii de lilieci, printre care si ''lilieci vampiri care se hranesc cu sange, mai ales de la animale domestice''.
Pestera in miniatura, dioramele-vitrine cu pereti pictati si ''echipate'' cu animale impaiate, fan, apa si alte ''elemente'' ce ''imita'' tundra si savana, scoica uriasa de 200 de kilograme, cangurul gigant, mumiile egiptene, meteoritii, gorilele sunt doar cateva dintre minunatiile naturii care pot fi admirate aici.
Costul unui bilet de intrare pentru adulti este de 60.000 de lei, in timp ce pentru prescolari cu varste intre 3 si 7 ani, elevi, militari in termen, pensionari este de 30.000 de lei. Numai pentru grupurile care depasesc 20 de elevi, biletele costa 25.000 de lei/scolar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.