Alarma a fost declansata in Marea Britanie, care a scos de pe piata 430 de produse, si s-a extins rapid pe intregul continent. Substanta Sudan1, folosita in productia petroliera si pentru cremele de pantofi, se regaseste in numeroase produse renumite
Alarma a fost declansata in Marea Britanie, care a scos de pe piata 430 de produse, si s-a extins rapid pe intregul continent. Substanta Sudan1, folosita in productia petroliera si pentru cremele de pantofi, se regaseste in numeroase produse renumite, precum sosurile Worcester, snacksurile Unilever sau sucurile de tomate Schweppes/Coca-Cola. Protectia Consumatorilor din Romania declara ca s-a sesizat si va urmari acest caz

Descoperirea recenta in industria alimentara din Marea Britanie a unui colorant cancerigen utilizat in procesul de preparare al supelor instant, sosurilor sau conservelor a produs un adevarat scandal in nu mai putin de 12 state europene. Cu toate ca pe piata alimentara din Romania se regasesc o serie intreaga de produse care contin coloranti sintetici, companiile producatoare evita sa ofere lamuriri cu privire la riscurile la care sunt supusi consumatorii romani. In acelasi timp, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului din Romania a precizat pentru "Curierul national" ca a luat act de controalele declansate la cererea Comisiei Europene in cele 12 tari europene si nu exclude posibilitatea initierii unor controale asemanatoare in randul companiilor de profil din Romania.
"Sudan 1" - sub acest nume este cunoscut colorantul cancerigen care a raspandit frica printre milioane de europeni.
La putin timp dupa ce autoritatile britanice au descoperit, la jumatatea lunii februarie, ca pulberea de chilli produsa de compania "Premier Foods" contine colorantul cancerigen, autoritatile pentru siguranta alimentelor din alte 12 state europene au inceput sa verifice daca si alimentele similare de pe pietele interne contin acest tip de colorant. Condimentul chilli produs de "Premier Foods", in compozitia caruia s-a constatat existenta colorantului cancerigen era utilizat la prepararea sosului "Worcester", folosit, la randul sau, ca ingredient al altor produse alimentare.
Desi piata alimentara romaneasca nu duce lipsa de astfel de sosuri condimentate, doar una dintre marile companii prezente pe piata romaneasca a mentionat ferm ca nu foloseste in procesele de productie ale sortimentelor de supe instant, sosuri sau conserve, tipul de colorant cancerigen "Sudan 1" - interzis de Comisia Europeana.
In prima faza, coordonatorul de marketing si relatii publice al "Star Foods Romania", Cristina Irod, a tinut sa sublinieze ca intre compania pe care o reprezinta si "Premier Foods", din Anglia, nu se deruleaza in prezent nici un fel de parteneriat. "Star Foods Romania nu utilizeaza acest tip de colorant (n.r. - Sudan 1) in prepararea produselor. Departamentul de cercetare din cadrul companiei noastre a obtinut certificate de garantie pentru colorantii folositi", ne-a declarat Cristina Irod.
Cu toate acestea, reprezentantul companiei nu a ascuns faptul ca "Star Foods Romania" importa coloranti din cel putin o tara europeana in care autoritatile pentru protectia alimentelor au demarat controalele. Reprezentantii altor doua companii prezente pe piata romaneasca cu produse de acest gen, "Nestlé Romania" si "Kraft Jacobs Suchard", nu au comentat subiectul.
Substanta cunoscuta sub numele de Sudan 1 este, de fapt, un colorant industrial folosit in productia de petrol si creme pentru pantofi, a carui utilizare in industria alimentara este interzisa, din cauza actiunii sale cancerigene.
Pe o lista in care sunt incluse produsele retrase de pe piata se numara si companii care activeaza in Romania. Spre exemplu, snacksurile "Unilever", sucuri de tomate produse de "Schweppes/Coca-Cola" sau un sos folosit pana de curand in reteaua de restaurante "McDonald`s".
In bucatariile romanilor se mai afla si sosul de tomate "Worcester", in componenta caruia s-a descoperit colorantul cancerigen Sudan. Comisia Europeana a cerut "Premier Foods" informatii suplimentare si a solicitat ca toate companiile din industria alimentara sa renunte la stocurile de pudra de chilli suspectate ca ar fi contaminate cu Sudan 1.
Dupa descoperire, de pe piata din Marea Britanie au fost retrase 430 de sortimente de supe si sosuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.