Contributia totala a Romaniei la bugetele NATO pe anul 2005 este de 13,5 milioane euro, informeaza un comunicat al Executivului. Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, o hotarare privind plata contributiilor financiare ale Romaniei la resursele comun
Contributia totala a Romaniei la bugetele NATO pe anul 2005 este de 13,5 milioane euro, informeaza un comunicat al Executivului. Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, o hotarare privind plata contributiilor financiare ale Romaniei la resursele comune ale NATO. Potrivit acesteia, contributia totala a Romaniei la bugetele NATO pe anul 2005 este de 13,5 milioane euro si reprezinta 1,14 la suta din cheltuielile Aliantei Nord-Atlantice.
Contributia pentru Bugetul Civil este de 2 milioane euro iar cea pentru Bugetul Militar, de 8,5 milioane euro, fiind platite direct catre NATO.
Pentru Programul NATO de Investitii in Securitate (NSIP), Romania va contribui cu aproximativ 3 milioane euro.
Sumele sunt stabilite de catre organismele NATO cu atributii si responsabilitati in domeniu.
Resursele comune ale NATO sunt Bugetul Civil, Bugetul Militar si Programul NATO de Investitii in Securitate. Bugetul Civil acopera cheltuielile de functionare a Secretariatului International al NATO si cele pentru realizarea programelor si activitatilor civile aprobate. Bugetul Militar acopera costurile de exploatare si intretinere si cheltuielile pentru echipamentul necesar structurii militare. NSIP este destinat finantarii instalatiilor si facilitatilor necesare pentru sprijinirea rolurilor comandamentelor strategice ale NATO, recunoscute ca depasind cererile in domeniul apararii nationale ale fiecarei tari membre.
Bruce Jackson apreciaza reforma armatei romane
Presedintele Comitetului SUA pentru NATO, Bruce Jackson, a apreciat, ieri, intr-o intrevedere cu ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, masurile luate pentru reforma armatei romane, se arata intr-un comunicat remis de MApN.
In document se arata ca Jackson a evidentiat si angajamentul Romaniei la indeplinirea misiunilor in teatrele de operatiuni din Irak, Afganistan si Balcani.
In timpul discutiei cu ministrul Atanasiu, oficialul american a mentionat ca reforma institutiilor militare din tara noastra a avut o contributie substantiala la integrarea Romaniei in NATO.
Jackson a mai subliniat rolul pe care il joaca Romania in asigurarea stabilitatii zonale, "in contextul cresterii importantei strategice a Marii Negre", se mai arata in comunicat.
Atanasiu a subliniat, in timpul discutiilor la care a participat si ambasadorul roman la Washington, Sorin Ducaru, ca va sustine dezvoltarea Parteneriatului strategic Romania - SUA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.