Cele mai mari probleme la Agentia Domeniilor Statului sunt cele legate de urmarirea contractelor, probleme generate de lipsa de personal si a unei centralizari clare, a declarat, ieri, Tanczos Barna, noul director general al ADS in prima lui conferin
Cele mai mari probleme la Agentia Domeniilor Statului sunt cele legate de urmarirea contractelor, probleme generate de lipsa de personal si a unei centralizari clare, a declarat, ieri, Tanczos Barna, noul director general al ADS in prima lui conferinta de presa. El a precizat ca ADS are de recuperat peste 3000 de miliarde de lei, din care 1000 de miliarde de lei de la societati care se afla in faliment. "Aceste sume nu se vor mai recupera niciodata sau se vor recupera in foarte mica masura. Este o pierdere imensa pentru ADS. Daca se urmareau contractele de concesiune a terenurilor atunci cand sumele datorate erau mici, pierderile nu ar fi fost asa de mari", a spus Barna. El a adaugat ca trebuie majorata rata incasarii redeventelor. "In 2004, ADS a incasat 40% din sumele facturate. De remarcat este faptul ca, in 2003, ADS a emis facturi pentru incasarea redeventei in valoare de 700 de miliarde de lei, iar in 2004 suma a crescut la 1900 de miliarde de lei. Nu stiu de ce sumele facturate in contul redeventelor a crescut atat anul trecut", a adaugat Barna. "ADS ar putea face lucruri mai importante, ar putea deveni chiar un jucator important pe piata imobiliara", a declarat directorul ADS.
Directorul ADS a declarat ca institutia pe care o conduce va fi reorganizata si "va renunta la persoanele care cred ca statul este un sac fara fund de unde pot lua cat vor". Barna a pus accent pe necesitatea urgentarii retrocedarii terenurilor si pe privatizarea celor 38 de societati la care ADS mai este actionara. Despre cele 69 de societati din portofoliul ADS, aflate in reorganizare judiciara, Barna a declarat ca acestea vor fi trecute in lichidare, pentru ca vanzarea de active, cum se practica la reorganizare, nu este cea mai buna solutie. El a pus sub semnul intrebarii corectitudinea licitatiilor pentru vanzarea activelor.
Cat despre verificarile facute de Corpul de Control al Ministerului Agriculturii, Tanczos Barna a spus ca acestea nu s-au terminat inca, fiind finalizate, pana acum, doua note: una se refera la demiterea fostei conduceri al ADS, iar cealalta la activitatea Directiei de urmarire contracte. Cea din urma nota vizeaza contractul de arenda incheiat cu TCE Trei Brazi pentru Insula Mare a Brailei, contractul de concesiune al firmei A&S si contractul prin care se realizeaza masuratorile pentru terenurile ADS. Cat priveste masuratorile, valoarea contractului este de aproximativ 640 de miliarde de lei, defalcat pe 3 ani. "La contract mai era o problema - garantiile de buna executie, dar firma a depus, miercuri, o scrisoare de garantie bancara pentru 25 de miliarde de lei. Legea permite defalcarea pe mai multi ani a contractului, dar asteptam raspuns de la Ministerul de Finante daca este corect asa", a spus Barna. Despre contractul de concesiune cu A&S, directorul ADS a declarat ca verificarile au aratat ca, la data licitatiei, firma avea datorii la ADS pentru alt contract, fapt ce nu permite participarea la astfel de licitatii.
Licitatie in Balta
Despre Insula Mare a Brailei (IMB), arendata de fostul deputat PSD Culita Tarata, prin firma TCE Trei Brazi, Tanczos Barna a declarat ca inca nu a fost data rezolutia finala. Barna a prezentat succesiunea deciziilor conducerii ADS care au acoperit, legal, arendarea directa a IMB. "Aprobarea negocierii directe s-a dat pe 27.08.2001, iar o zi mai tarziu s-a incheiat contractul cu TCE Trei Brazi. Este un record pentru ADS ca, intr-o singura zi, toate directiile sa-si dea avizul", a precizat directorul ADS. Despre posibilele datorii pe care TCE Trei Brazi le are fata de ADS, pentru IMB, Barna a spus ca sunt trei variante de calcul. In prima, daca se tine seama de toate documentele existente, inclusiv acte aditionale, TCE Trei Brazi nu are nici o datorie la ADS, la fel ca si in cazul in care se ia in calcul si decizia Curtii de Arbitraj (n.r. - in 2003 a fost un proces intre ADS si TCE Trei Brazi pentru determinarea redeventei, in conditii de calamitate; TCE Trei Brazia a castigat). Daca nu s-ar tine seama de actele aditionale, TCE Trei Brazi ar avea datorii de cateva zeci de miliarde de lei.
Pe de alta parte, legislatia prevede ca persoanele fizice sau juridice care cumpara active ale IAS-urilor au dreptul la atribuirea directa a terenurilor exploatate de aceste aceste IAS-uri. "ADS a atribuit direct terenurile pentru vii, livezi si spatii zootehnice. Nu a procedat asa pentru sisteme de irigatii si canale de desecare, motiv pentru care sunt multe procese pe rol si reclamatii penale impotriva angajatilor ADS", a spus Tanczos Barna. Firma Agricost, detinuta de un apropiat al lui Culita Tarata, a cumparat astfel de active - sisteme de irigatii - de la IMB si a cerut atribuirea directa a terenului. Pentru ca nu a primit terenul, Agricost a dat ADS in judecata si, pe 13.01.2005, a castigat procesul. ADS va continua acest proces", a declarat Tanczos Barna.
Directorul ADS considera ca cea mai buna solutie IMB este o licitatie internationala. Tot el a precizat ca, acum, nu se poate face nimic, avand in vedere procesele care se afla pe rol.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.