"Am pierdut noua ani de pomana", a declarat ieri Adrian Bold, arhitectul-sef al Bucurestilor, referindu-se la faptul ca prima dintre cele sapte variante propuse in urma cu noua ani de specialistii Primariei Capitalei pentru construirea Catedralei Nea
"Am pierdut noua ani de pomana", a declarat ieri Adrian Bold, arhitectul-sef al Bucurestilor, referindu-se la faptul ca prima dintre cele sapte variante propuse in urma cu noua ani de specialistii Primariei Capitalei pentru construirea Catedralei Neamului era chiar amplasamentul de pe Dealul Arsenalului, acceptat in prezent de Biserica. De altfel, reprezentantul municipalitatii sustine ca acest amplasament a fost propus pentru prima data in anul 1929 de patriarhul Miron Cristea, care dorea demolarea cladirii Arsenalului si inaltarea catedralei. Ulterior, zona s-a numit Dealul lui Mihai Voda, iar rezonanta istorica a locului este marcata, in opinia arhitectului-sef, si de existenta, pana in anii 1982-1984, a patru biserici distruse prin ordinul lui Ceausescu. Aceasta "pierdere spirituala a Bisericii" va putea fi reparata, astazi, prin construirea Catedralei Neamului. "Dupa 20 de ani facem o restituire catre Biserica", a precizat reprezentantul Primariei Capitalei, referindu-se la faptul ca terenul, aflat in prezent in administrarea Parlamentului, va fi transmis in proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane, printr-o hotarare de guvern.
Pe terenul de zece hectare vor fi construite Catedrala si asezamintele patriarhale si va fi amenajat un parc public. Fatada principala va fi avea vedere spre cartierul 13 Septembrie, intrarea se va face dinspre cladirea Ministerului Apararii Nationale, constructia fiind vizibila chiar si de pe Dealul Mitropoliei. "Construirea Catedralei Neamului pe acest amplasament va constitui o frumoasa alaturare a celor mai importante institutii ale statului, care fomeaza un fel de acropola: Parlamentul, Biserica si Armata. Catedrala trebuie sa fie cea mai mare biserica dintre toate bisericile din Romania, asa cum au dorit initiatorii proiectului, inca de la inceputul secolului trecut", a argumentat Adrian Bold. Solutia arhitecturala pentru acest edificiu va fi rezultatul unui concurs national.
La randul sau, Razvan Murgeanu, primarul general interimar al Capitalei, a oferit detalii in calitate de specialist in constructii: "Constructia va fi mai sus decat Casa Poporului, nu va fi acoperita de actualul sediu al Parlamentului, fiind vizibila din orice punct al Bucurestiului. Zona a fost pastrata non-edificandi, pana in 1985, cand Ceausescu a folosit-o pentru dezvoltarea administrativa a Bucurestiului, fiind cea mai sigura din punct de vedere seismic. Am convingerea ca Preafericitul Teoctist va pune piatra de temelie a constructiei anul acesta. Solutia de astazi ofera posibilitatea organizarii unor procesiuni ample, care sa nu afecteze circulatia rutiera. Astfel, de la o slujba tinuta pe Dealul Mitropoliei, miile de credinciosi au posibilitatea sa porneasca intr-o procesiune pe Bulevardul Unirii, apoi pe Bulevardul Libertatii (prin fata Casei Poporului), apoi se urca pe Calea 13 Septembrie, pana in incinta Catedralei".
Specialistii Primariei Capitalei au anuntat ca inaltarea Catedralei va rezolva si problema traficului din oras. Potrivit proiectului, in zona respectiva va fi amenajat un bulevard, care va trece prin actuala curte a Casei Poporului, unind strada Uranus cu Podul Hasdeu. "Obtinem astfel o importanta artera de circulatie pe axa Piata Victoriei - Rahova, care va duce la decongestionarea traficului. Se va crea o penetratie in Piata Victoriei, prin strada Buzesti, care se va uni cu Uranus, rezultand astfel o artera care va strabate orasul de la nord la sud, ca alternativa pentru bulevardul Magheru. Strada Buzesti va fi largita, urmand sa fie expropriate zece imobile de pe aceasta artera", a mai spus Murgeanu.
In privinta Parcului Carol, autoritatile centrale au facut reparatia cuvenita. Ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, a anuntat ieri ca a anulat Ordinul prin care fostul ministru Razvan Theodorescu declarase Monumentul Eroilor din lista monumentelor istorice in vederea demolarii si construirii Catedralei Neamului pe acel loc. Mona Musca a declarat ca Ordinul a fost emis "in mod ilegal" de fostul ministru al Culturii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.