De la sfarsitul anului 2006, bancile vor introduce un sistem nou de evaluare a riscurilor pe care le prezinta creditele acordate IMM-urilor, ca urmare a aplicarii noului acord de capital Basel II. Un studiu efectuat de Consiliul National al Intreprin
De la sfarsitul anului 2006, bancile vor introduce un sistem nou de evaluare a riscurilor pe care le prezinta creditele acordate IMM-urilor, ca urmare a aplicarii noului acord de capital Basel II. Un studiu efectuat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) arata faptul ca peste 70 la suta dintre intreprinzatori habar nu au de introducerea unui nou sistem de creditare, pentru care mai au la dispozitie doar un an sa se pregateasca. Intreprinzatorii acuza sistemul bancar, care nu a trimis nici o informare catre sectorul de afaceri, cu privire la schimbarea conditiilor de creditare, care se apropie cu pasi repezi. Mai mult, in urma acestui acord, creditele vor fi obtinute mult mai greu decat pana acum. Iar acum este aproape imposibil pentru un IMM sa intruneasca toate conditiile de risc impuse de banci...
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat, recent, un studiu, conform caruia 72,22 la suta dintre IMM-uri nu au nici cea mai vaga idee despre introducerea acordului de capital Basel II. Cunoasterea acestui acord de doar 27,78 la suta dintre intreprinzatori reprezinta o problema extrem de grava, apreciaza CNIPMMR.
"In primul rand, conform acordului, categoriile de risc se vor schimba, vor fi mult mai pretentioase. In al doilea rand, costul creditelor va creste, iar aceste doua elemente sunt fundamentale pentru IMM-uri si existenta lor", a precizat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
De asemenea, conform studiului CNIPMMR, 90,74 la suta dintre intreprinzatori nu au primit nici o informatie de la banci despre conditiile pe care ar trebui sa le indeplineasca pentru a putea primi credite. 7,41 dintre respondenti au afirmat ca au primit informatii suplimentare despre Basel II din partea bancilor, dar ca acestea sunt insuficiente.
57,41 la suta dintre IMM-uri sustin ca afacerea lor prezinta un risc scazut, 22,22 la suta un risc mediu, 18,52 la suta un risc ridicat iar 1,85 la suta nu stiu.
"Din informatiile pe care le detinem, dupa ce se va aplica acordul Basel II, firmele care prezinta un risc scazut vor trece in categoria risc mediu, cele care se afla in categoria risc mediu vor fi tratate ca avand un risc ridicat, nemaiputand obtine nici un fel de credit, sau doar in conditii deosebit de dure, iar cele cu risc ridicat vor fi, probabil, nefinantabile" a apreciat Nicolescu.

Mai multe informatii la dosar, mai multa birocratie
Sistemul de evaluare a riscurilor privind creditarea presupune solicitarea de catre banci a unor informatii mult mai amanuntite privind firmele care cer imprumutul.
Intrebati ce parere au despre acest lucru, 45 la suta dintre respondenti au afirmat ca sunt de acord cu introducerea acestui nou sistem de evaluare, cat timp bancile vor respecta confidentialitatea informatiilor solicitate. Cei care au dat acest raspuns l-au motivat prin faptul ca este de preferat sa se ceara astfel de informatii pentru analiza si evaluare, decat sa se solicite garantii de 130-150 la suta.
25,68 la suta dintre IMM-uri sunt de parere, insa, ca informatiile cerute in prezent sunt suficiente pentru evaluarea riscului, acest nou sistem de evaluare contribuind la cresterea birocratiei in acordarea creditelor, deoarece specialistii pot evalua viabilitatea si potentialul unei afaceri din cativa indicatori de baza, esentiali si relevanti.
In acelasi timp, restul firmelor nu sunt de acord cu prevederile acestui nou acord de capital, afirmand ca banca nu ar trebui sa fie interesata de organizarea societatii comerciale, ci numai de posibilitatile de gestionare ale sumelor de bani pe care le primeste. Complicarea procedurii si volumul foarte mare de informatii pentru dosar descurajeaza IMM-urile in accesarea creditelor, au precizat intreprinzatorii, care au mentionat ca ar fi util ca nivelul de complexitate al dosarului sa fie diferit, direct proportional cu marimea sumei solicitate pentru finantare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.