In timp ce confederatiile sindicale clocotesc de nemultumiri, Guvernul pare sa adopte o atitudine detasata: acesta nu negocieaza Codul muncii cu sindicatele. Intre timp, sindicatele au iesit in strada si pregatesc greva generala. Ieri a fost randul B

In timp ce confederatiile sindicale clocotesc de nemultumiri, Guvernul pare sa adopte o atitudine detasata: acesta nu negocieaza Codul muncii cu sindicatele. Intre timp, sindicatele au iesit in strada si pregatesc greva generala. Ieri a fost randul Blocului National Sindical sa-si trimita manifestantii in fata prefecturilor. Nemultumite de intentia Guvernului de modificare a CM, dar si de faptul ca ministrul Transporturilor nu a numit inca un secretar de stat, sindicatele din transporturi pregatesc un mars de protest la care vor participa 5.000 de oameni. La randul lor, nici sindicatele din invatamant nu exclud greva. Cu alte cuvinte, se anunta o primavara a protestelor care se potriveste precum o saiba surubului pe care premierul Tariceanu ne indeamna sa-l strangem.
Pentru a ajunge la un punct de vedere comun in negocierile cu patronatele pentru schimbarea legislatiei muncii, sindicatele si-au stabilit un termen de 12 zile. Pana vor gasi formula potrivita, reprezentantii celor cinci confederatii sindicale (Blocul National Sindical - BNS, Cartel Alfa, CNSLR - Fratia, Meridian si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania - CSDR) vor continua protestele incepute luni cu pichetarea prefecturilor. Pe de alta parte, liderul BNS, Dumitru Costin, a dezvaluit pentru "Curierul national" ca patronatele au batut palma cu Guvernul: "Da, este adevarat. Confederatiile patronale au acceptat mai mult de jumatate din propunerile de modificare facute de Guvern si sunt de acord sa ramana neschimbate doar patru articole din actualul Cod al muncii".
Presedintele CNSLR - Fratia, Marius Petcu, explica ratiunea patronatelor: "La adapstul unor propuneri guvernamentale de schimbare a CM, reprezentantii patronatelor isi freaca mainile de bucurie. Patronii abia asteptau ca Executivul sa vina cu aceasta propunere. Astfel, ei sunt oarecum feriti de oprobiul public", ne-a declarat Marius Petcu. Ieri, pentru a treia zi la rand, sindicatele au protestat in fata sediilor prefecturilor din tara. La Constanta s-au adunat peste 400 de sindicalisti, iar in momentul in care prefectul de Constanta a iesit in fata institutiei, dupa putin timp s-a strecurat in prefectura din cauza huiduielilor. In schimb, la Buzau, protestele au fost lipsite de amploare din cauza ploii.

Guvernul - huiduit de 5.000 de transportatori
De parca nu ar fi fost de-ajuns, Conventia Nationala Sindicala a Transportatorilor (CNST) a anuntat ca, in 10 martie, va organiza un mars de protest in Capitala, la care ar urma sa participe peste 5.000 de oameni. Reprezentantii CNST (care reunesc angajati din transportul rutier, feroviar, aerian si naval) au motivat ca au programat aceste proteste din cauza ca Guvernul vrea sa schimbe legislatia muncii, dar si pentru revendicari punctuale sau intarzierea numirii unui secretar de stat in Ministerul Transporturilor. Acestia au dat si un ultimatum. "Daca pana pe 31 martie nu semnam contractul, vom declansa actiunile sindicale si putem ajunge la greva generala", a declarat Voicu Sala, liderul mecanicilor de locomotiva de la caile ferate. Referindu-se la problemele pilotilor angajati la TAROM, liderul acestora, Sandu Panaite a acuzat managementul companiei. "In ultima perioada au fost schimbati nu mai putin de cinci manageri. Nu exista comisie de dialog social la nivelul ministerului de resort, nu au nici macar un secretar general", a declarat Panaite. Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Gheorghe Dobre, pare sa se afle in cautarea unor solutii, dar nu uita se dea vina pe "guvernarea dezastruoasa din ultimii doi ani", asa cum a catalogat-o ministrul Dobre. "De cand sunt ministru am avut multe intalniri cu sindicatele din transporturi si am discutat despre cerintele lor. Tocmai pentru ca in acest moment nu este inca numit un secretar de stat pentru coordonarea sistemului feroviar, eu m-am intalnit personal cu sindicatele de cate ori ei au cerut-o si voi face acest lucru in continuare", a declarat ministrul Transporturilor.

Sindicalistii din invatamant, fata-n fata cu Tariceanu
Profesorii au amenintat din nou ca, daca solicitarile lor nu vor fi luate in calcul, ar putea ajunge la greva generala. Liderii federatiilor sindicale din invatamant s-au intalnit cu premierul Tariceanu. Acestia i-au prezentat premierului cererile legate de nivelul salariilor si al alocatiilor bugetare pentru educatie. Sindicatele sustin ca bugetul alocat invatamantului anul acesta este mult prea mic, ceea ce ingreuneaza sarcina Guvernului de a atinge, in doi ani, nivelul de sase la suta din PIB pentru educatie, prevazut de lege.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.