De-a lungul timpului, oamenii si-au presarat existenta cu o multime de sarbatori menite sa-i uneasca, sa-i apropie sufleteste si sa-i inveseleasca. Una dintre cele mai importante este si sarbatoarea iubirii, ziua Sfantului Valentin, care la noi se id
De-a lungul timpului, oamenii si-au presarat existenta cu o multime de sarbatori menite sa-i uneasca, sa-i apropie sufleteste si sa-i inveseleasca. Una dintre cele mai importante este si sarbatoarea iubirii, ziua Sfantului Valentin, care la noi se identifica cu Dragobetele, considerat zeul bunei dispozitii si in principal al dragostei, numit si Cap de Primavara sau Cap de Vara, fiu al Babei Dochia.
Dragobetele este sinonimul lui Eros din mitologia greaca si al lui Cupidon, zeul dragostei in mitologia romana. Mai este numit si Navalnic, un fecior frumos, puternic, care inspira oamenii la porniri erotice, fiind sarbatorit in unele zone ale tarii in 24 si 28 februarie, iar in altele la 1 si 25 martie. Din pacate, pentru cei mai multi dintre romani, ziua de Dragobete si-a pierdut semnificatia, sarbatoarea iubirii autohtone fiind subminata de Sfantul Valentin occidental.
In vechime, de Dragobete se faceau logodne simbolice pentru tot anul urmator, iar fetele si baietii se strangeau in padure, in jurul unor focuri, si stateau de vorba. Ulterior, fetele incepeau sa coboare spre sat in fuga, fiecare dintre ele fiind urmarita de un baiat. Daca flacaul era iute de picior, iar fetei ii placea respectivul urmaritor, atunci avea loc o sarutare in vazul tuturor. Sarutul era considerat logodna ludica a celor doi pentru o perioada de un an de zile, iar, de cele mai multe ori, evenimentul se prelungea in realitate. Comunitatea era foarte interesata de ceea ce se intampla pentru ca asa se putea afla ce nunti urmau sa aiba loc in toamna.
Dupa-amiaza avea loc o petrecere unde toata lumea, indiferent ca era membru al unui cuplu sau nu, dansa, canta si se simtea bine, existand credinta ca tinerii care nu au petrecut de Dragobete sau cei care nu au vazut in ziua respectiva o persoana de sex opus nu-si vor gasi perechea tot restul anului. Femeile obisnuiau ca in ziua de Dragobete sa atinga un barbat din alt sat ca sa fie dragastoase tot anul.
Pentru toata lumea, sarbatoarea era considerata una de bun augur chiar si pentru treburile marunte, dar nimeni nu muncea, existand credinta ca daca respecta aceasta zi, Dragobetele ii va ajuta sa aiba un an mai imbelsugat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.