Comisia Europeana si-a dat ieri aviz favorabil pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la UE.
Bucurestiul s-a incadrat pana acum in calendarul stabilit de Bruxelles, iar dupa inchiderea negocierilor si finalizarea Tratatului de aderare, avizul C

Comisia Europeana si-a dat ieri aviz favorabil pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la UE.
Bucurestiul s-a incadrat pana acum in calendarul stabilit de Bruxelles, iar dupa inchiderea negocierilor si finalizarea Tratatului de aderare, avizul Comisiei este prima etapa a procedurilor care fac posibila semnarea Tratatului la 25 aprilie. Incadrarea in graficul european nu este insa suficienta, Romania trebuie sa indeplineasca angajamente stricte pentru a se integra efectiv in UE la 1 ianuarie 2007.
De altfel, acesta a fost si mesajul transmis ieri de comisarul pentru Extindere, Olli Rehn. "Avizul dat astazi (n.r.- ieri) marcheaza o noua etapa a relatiilor dintre noi si constituie un mesaj clar prin care Comisia saluta intrarea Bulgariei si Romaniei in familia europeana. Autoritatile acestor tari nu trebuie insa sa se culce pe lauri: mai sunt multe de facut in 2005 si 2006 pentru a realiza progrese in materie de reforme astfel incat cele doua tari sa satisfaca in totalitate si la timp ansamblul criteriilor de aderare", a declarat Rehn.
Cu tot optimismul afisat de oficialii de la Bucuresti, Romania se afla, pentru urmatorii doi ani, intr-o situatie delicata. Comisia Europeana va monitoriza periodic tara noastra prin vizite, rapoarte, consultari tehnice si sisteme de avertizare timpurie, pentru a-si respecta angajamentele asumate in timpul negocierilor de aderare la UE.
Pe langa clauzele de siguranta valabile si pentru Bulgaria, Romania si-a asumat 11 angajamente suplimentare, referitoare la capitolele Justitie si Afaceri Interne, a caror neindeplinire poate duce la amanarea cu un an a datei de aderare.

Concurenta, capitol sensibil
Ce ar putea sa incurce Romania in respectarea calendarului de aderare la Uniunea Europeana?
In cazul capitolului Concurenta, Bucurestiul are de indeplinit patru angajamente punctuale.
In primul rand, este vorba de asigurarea unui control efectiv de catre Consiliul Concurentei al oricarui potential ajutor de stat, inclusiv al ajutoarelor fiscale, sociale si al esalonarilor la plata energiei. De asemenea, trebuie asigurata implementarea satisfacatoare a legislatiei atat in domeniul antitrust, cat si al ajutorului de stat.
In cadrul Strategiei de restructurare a industriei siderurgice, Romania se obliga sa nu mai acorde sau sa plateasca, in perioada 1 ianuarie 2005 - 31 decembrie 2008, ajutoare pentru companiile prevazute in Strategie si sa respecte reducerile de capacitati pentru produse finite, de 2,05 milioane tone.
Totodata, una dintre clauze prevede dezvoltarea capacitatii administrative a Consiliului Concurentei prin alocarea de resurse financiare adecvate si suficiente, precum si prin calificarea corespunzatoare a personalului.

Se cer rezultate in lupta anticoruptie
Un alt capitol pentru care Romania si-a asumat sapte angajamente suplimentare este cel al Justitiei si Afacerilor Interne. Lupta anticoruptie, reforma sistemului judiciar si combaterea criminalitatii sunt principalele teme date de Bruxelles Bucurestiului.
Romania s-a angajat pentru accelerarea considerabila a luptei impotriva coruptiei si, in special, impotriva coruptiei la nivel inalt, prin asigurarea aplicarii riguroase a legislatiei in domeniu si independenta efectiva a Parchetului National Anticoruptie (PNA), dar si prin transmiterea anuala, incepand cu noiembrie 2005, a unui Raport convingator privind activitatea acestei institutii in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt.
De asemenea, Strategie Nationala Anticoruptie trebuie sa contina masuri care sa reduca considerabil numarul autoritatilor care au atributii de prevenire sau investigare a coruptiei, pana la sfarsitul lui 2005, astfel incat sa fie evitate suprapunerile in ceea ce priveste responsabilitatile.
Romania trebuie sa dea garantii Uniunii Europene si in cazul sigurantei frontierelor. Pe langa asigurarea, din punct de vedere tehnic, a infrastructurii, Bucurestiul trebuie sa accelereze considerabil planurile de recrutare a celor 4.438 de agenti si ofiteri de Politie de Frontiera si, in special, sa asigure ca nivelul ocuparii posturilor la frontierele cu Ucraina, Moldova, litoralul Marii Negre va fi realizat cat mai aproape de suta la suta, pana la data aderarii.
O atentie deosebita este acordata reformei sistemului judiciar. Documentele privind Strategia si Planul de actiune in acest domeniu trebuie transmise Uniunii Europene pana luna viitoare. Este vorba de masuri pentru implementarea legilor privind organizarea judiciara, statutul magistratilor si Consiliul Superior al Magistraturii, acte normative care au intrat in vigoare la 30 septembrie 2004. Totodata, tara noastra trebuie sa demonstreze, pana in martie 2005, operationalitatea integrala a noului sistem pentru distributia aleatorie a cazurilor.
O alta clauza face referire la dezvoltarea si implementarea unei strategii multianuale coerente de combatere a criminalitatii. Aceasta trebuie sa includa actiuni concrete care sa modifice statutul Romaniei de tara de origine, tranzit si destinatie a victimelor traficului. Incepand de luna viitoare, autoritatile romane vor transmite anual statistici credibile privind modul in care criminalitatea este combatuta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.