Ministerul Finantelor Publice (MFP) sustine ca prezentarea unor riscuri fiscale in Programul Economic de Preaderare (PEP) transmis autoritatilor de la Bruxelles este o masura recomandata de Comisia Europeana pentru ca tarile candidate sa fie pregatit
Ministerul Finantelor Publice (MFP) sustine ca prezentarea unor riscuri fiscale in Programul Economic de Preaderare (PEP) transmis autoritatilor de la Bruxelles este o masura recomandata de Comisia Europeana pentru ca tarile candidate sa fie pregatite in cazul unor dezechilibre economice. "De exemplu, Slovenia, cea mai performanta, economic, dintre tarile primului val de noi membri, a identificat in 2003 cinci riscuri fiscale legate de cursul de schimb al monedei nationale fata de euro si dolar, de ritmul de crestere economica, de sistemele de pensii si de sanatate, de evolutiile ratei de esec la garantiile guvernamentale acordate", a afirmat intr-un comunicat ministrul Finantelor, Ionut Popescu.
Potrivit PEP actualizat pe 2004, realizarea obiectivelor de reducere a inflatiei si cu deosebire a tintei de 7% stabilita pentru 2005 poate fi afectata de o serie de fenomene negative, iar daca aceste riscuri se vor manifesta, cresterea preturilor de consum ar putea fi usor peste 8%. Riscurile asupra tintei privind inflatia ar putea fi reprezentate de cresterea insuficienta a competitivitatii interne a productiei nationale in cazul unui ritm mai lent al implementarii reformelor structurale, astfel incat castigurile de productivitate sa nu conduca la apropierea indicelui preturilor de productie de cel al indicelui preturilor de consum si in consecinta sa se mentina presiunile ofertei asupra cererii; o posibila accentuare a inclinatiei spre consum a populatiei, pe fondul cresterii venitului disponibil, rezultat ca urmare a introducerii cotei unice a impozitului pe venit; impulsionarea procesului de creditare pe fondul reducerii mai accentuate a dobanzilor; majorarea peste asteptari a preturilor reglementate.
Puterea de cumparare va creste
Urmatorii factori de risc enumerati in document sunt cresterea speculativa a preturilor ca urmare a denominarii monedei nationale, evolutii neasteptate ale mediului extern (raportul euro/dolar; majorari sensibile la preturile resurselor energetice primare) si majorare a preturilor la produsele alimentare in situatia obtinerii unei productii agricole insuficiente.
Potrivit ministrului Finantelor, scaderea ritmului de crestere a salariului real din 2006 si 2007 va fi compensata de o crestere a puterii de cumparare, data de aprecierea cursului de schimb, ca urmare a influxurilor de capital strain. In acelasi timp, reducerea prognozata a impozitului pe salarii si a contributiilor la asigurarile sociale va duce la marirea consumului, dar si a economisirii. In ceea ce priveste eliminarea scutirilor de TVA, aceasta este o masura care se aliniaza acquis-ului comunitar in materie. "In UE se percepe TVA pentru vanzarea de licente de filme, pentru livrarile de bunuri realizate cu detinuti, pentru activitatile de cercetare-dezvoltare. In schimb, de exemplu, in UE nu se percepe TVA pentru meditatiile cadrelor didactice", a mai spus ministrul Finantelor. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.