Purtatorul de cuvant al Camerei Deputatilor, liberalul Titu Gheorghiof, a declarat ieri ca va cere demisia secretarului general al acestui for, Mihai Unghianu, pe motiv ca acesta a dezinformat Biroul Permanent afirmand ca in subsolul Palatului Parlam
Purtatorul de cuvant al Camerei Deputatilor, liberalul Titu Gheorghiof, a declarat ieri ca va cere demisia secretarului general al acestui for, Mihai Unghianu, pe motiv ca acesta a dezinformat Biroul Permanent afirmand ca in subsolul Palatului Parlamentului nu se afla o piscina, ci "o groapa". "Gheorghiof, ca persoana si deputat, poate sa ceara orice", a replicat Unghianu, mentionand ca nu vede nici un motiv pentru care sa-si dea demisia. El a tinut-o una si buna ca bazinul in cauza este o groapa, desi a marturisit ca, in perioada 2001-2003, in acel spatiu s-a investit o suma de trei miliarde de lei.
"Groapa de lux, cuva nenorocita, a fost construita si finisata cu acte si hotarari ale Biroului Permanent, in perioada mentionata", a continuat Unghianu. Secretarul general nu a fost in masura sa explice satisfacator de ce lucrarile au fost sistate dupa cheltuirea celor trei miliarde. Mai mult, precizarile lui Unghianu au fost de-a dreptul hilare. El a afirmat ca piscina - denumita, in continuare, "groapa", pe motiv ca nu are apa - poate fi folosita ca bazin pentru titei sau motorina. "Am nevoie de motorina pentru grupurile generatoare" a spus Unghianu, adaugand ca spatiul in cauza poate fi transformat si intr-o magazie de piese de schimb.
Explicatii halucinante
In opinia ordonatorului principal de credite al Camerei, investitia nu a fost in van, intrucat in sala din pantecul Palatului se pot construi chiar si birouri. Unghianu nu a stiut insa sa explice cum vor arata acele birouri pe marginea unui bazin aproape functional, care in afara de apa ar mai avea nevoie doar de sezlonguri. Totusi, a precizat secretarul general, piscina nu va fi terminata, pentru ca ar necesita o investitie de inca 35 de miliarde. "Groapa o sa ramana acolo. Cine da 35 de miliarde?", s-a intrebat secretarul general. Unghianu a mai marturisit ca, din zona bazinului, unde este santier, s-au sustras fraudulos de-a lungul timpului mai multe materiale de constructii. "Au fost furate niste cabluri electrice de Paste", a spus secretarul general, adaugand, senin, ca nu este prima data cand se intampla asa ceva. In urma cu doi ani, a relatat el, din cauza furturilor de cabluri electrice, unii deputati si jurnalisti au ramas blocati in lift. Desi a recunoscut ca din Palatul Parlamentului se fura inca, Unghianu a afirmat ca pana in prezent nu s-a luat nici o masura. Mai mult chiar, el nu a stiut sa spuna la ce suma se ridica "gaurile" lasate in urma de hoti, dovedind ca nu il prea afecteaza furtul din bani publici. "Daca nu prinzi hotii, ce bani publici sunt?" a raspuns Unghianu, vizibil deranjat de intrebarile ziaristilor.
Groapa de lux
Amintim ca, luni, reprezentantii ai televiziunilor au filmat piscina aflata in subsolul Palatul Parlamentului, desi conducerea Camerei sustinea ca aceasta nu exista. Bazinul nu numai ca exista, ba chiar este aproape functional. Este "imbracat" in gresie, faianta si marmura scumpa, iar pe peretii salii sunt prinse oglinzi mari, calorifere moderne si spoturi de import. "Groapa de lux" are lungimea de 25 de metri, adica jumatate dintr-un bazin olimpic, iar adancimea - 3 metri - este suficienta pentru ca parlamentarii sa nu pateasca nimic daca plonjeaza in cap dupa vreo dezbatere in plen. In plus, proiectul in curs de finalizare prevede vestiare, o sala de fitness, una de sauna si un bar. Aici vede secretarul general al Camerei un depozit pentru motorina si titei!
Ilegalitati la investitii
Arhitecta Palatului Parlamentului, deputatul Anca Petrescu (PRM) sustine ca a primit comanda de a proiecta finalizarea salii cu piscina in anul 2001. Ea a afirmat ca lucrarile au fost terminate aproape in totalitate in cursul acelui an. Anca Petrescu a apreciat ca ar mai fi nevoie de 10 miliarde de lei, nicidecum de 35 de miliarde, pentru ca totul sa fie gata. Cat despre furturile de materiale reclamate de Unghianu, Petrescu, poreclita "mama Parlamentului", a spus ca nu crede ca s-ar fi intamplat asa ceva. "Daca spune cineva ca se fura, vinovat este cel care pazeste", a adaugat deputatul PRM. Anca Petrescu a solicitat si ea demiterea secretarului general pentru ca i-ar fi adresat "amenintari si injurii", dupa ce a sesizat "ilegalitati" la unele investitii pe care Unghianu le derulase. Anca Petrescu ii reproseaza lui Ungheanu faptul ca a alocat opt miliarde de lei pentru "mult mediatizatul drum" din incinta parcului Palatului Parlamentului "fara a avea documentele tehnice necesare". Potrivit reprezentantei PRM, in memorandumul pentru deblocarea fondurilor al Palatul Parlamentului 2005, Unghianu ar fi introdus intr-un capitol separat suma de 1,6 miliarde de lei pentru "proiecte de prefezabilitate si fezabilitate in incinta parcului fara respectarea minimei legalitati". Ea considera ca o astfel de investitie poate fi realizata si initiata numai in baza unei teme de proiectare aprobata de Parlament si prezentata plenului celor doua Camere.
"Binefacerile" lui Unghianu
Despre Mihai Unghianu si nemaipomenitele sale calitati se pot spune multe. Amintim doar ca, in 2003, imediat dupa ce s-a vazut sef al administratiei Parlamentului, prima grija a lui Unghianu a fost sa-i puna la punct pe ziaristi. Sa le restrictioneze deplasarea prin Palat. Pentru ca nu cumva sa dea, intamplator, peste tainica piscina. Proiectul de Regulament privind ordinea si siguranta in cladire, conceput de Unghianu, prevedea ca ziaristii se vor deplasa de la o comisie parlamentara la alta doar insotiti de un reprezentant al SPP, care stabileste "traseul cel mai scurt". Controvesatul document prevedea ca ziaristii acreditati la Camera Deputatilor vor lua la cunostinta, sub semnatura, ca deplasarea lor trebuie sa se faca pe un traseu stabilit pana la salile de destinatie, "neavand acces in alte incaperi sau destinatii". In urma protestelor jurnalistilor, pesedistul Valer Dorneanu, cel care l-a "uns" pe Unghianu secretar general, a decis retragerea proiectului de Regulament. PSD nu mai este la putere acum. Insa presedinte al Camerei ramane Adrian Nastase, iar de "trebile" Palatului Parlamentului se ocupa, in continuare, Mihai Unghianu, fost director in cadrul Comitetului de stat al planificarii, pe vremea lui Ceausescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.