Prima editie a jurnalului mamei ultimului tar rus, Nicolae al II-lea, a fost publicata, luni, in fosta capitala imperiala rusa. "Este un document istoric de mare valoare, care nu a fost publicat niciodata", a afirmat muzicianul rus Mstislav Rostropov
Prima editie a jurnalului mamei ultimului tar rus, Nicolae al II-lea, a fost publicata, luni, in fosta capitala imperiala rusa. "Este un document istoric de mare valoare, care nu a fost publicat niciodata", a afirmat muzicianul rus Mstislav Rostropovici, care a cumparat manuscrisul in urma cu cativa ani de la descendentii familiei Romanov pentru a-l oferi editurii ruse Vagrius. Jurnalul personal al tarinei-mame Maria Feodorovna, editat de Vagrius intr-un volum de 600 de pagini, acopera perioada 1916-1923, cea mai dificila pentru vaduva tarului Alexandru al III-lea si mama lui Nicolae al II-lea. "Citind jurnalul, putem vedea o femeie extraordinara, care nu a fost infranta niciodata, in ciuda catastrofelor prin care a trecut", a afirmat Rostropovici la conferinta de presa de lansare a jurnalului. Venita in Rusia in 1866 la varsta de 19 ani pentru a se casatori cu mostenitorul coroanei ruse, mama lui Nicolae al II-lea, executat impreuna cu familia sa de catre bolsevici, a revenit in Danemarca in 1919, dupa ce a reusit sa scape de Armata Rosie. Chiar si in ultimele sale clipe de viata, tarina a refuzat sa creada ca bolsevicii i-au ucis familia. Maria Feodorovna a incetat din viata in 1928, la varsta de 81 de ani si si-a exprimat, inainte de a muri, dorinta de a fi inhumata in cavoul familiei Romanov de la Sankt Petersburg. Dorinta ei va fi implinita pe 26 septembrie 2006.
Jurnalele mamei tarului au fost gasite intr-o casa din Londra, unde imparateasa si-a petrecut cativa ani inainte sa se mute in Danemarca. Posesorul acestor documente i le-a vandut lui Mstislav Rostropovici in 2001 si a cerut sa ramana anonim, pentru ca nu a dorit sa treaca prin diversele licitatii, sau alte evenimente publice. Jurnalele publicate reflecta cea mai tragica si mai grea perioada din viata imparatesei.
"Dupa revolutia din octombrie, Rusia se destrama, insa imparateasa nu s-a dat batuta si nu a permis nimanui sa-i ingenuncheze spiritul, desi a trecut prin nenumarate incidente umilitoare", a declarat Iulia Kudrina, directorul acestui proiect si unul dintre traducatorii cartii.
Aceste jurnale ofera informatii pretioase - care nu au fost publicate niciodata pana acum - despre evenimentele care au socat o lume intreaga.
Intr-o scrisoare datata 4 mai 1917, Maria Feodorovna descrie o scena umilitoare prin care a trebuit sa treaca, atunci cand bolsevicii au intrat in casa sa din Crimeea: "totul a fost extrem de indecent si de brutal - un oftier de marina a intrat la mine in camera si m-a trezit la ora 5.30 dimineata", scria imparateasa. "Au lasat un gardian chair langa patul meu si mi-au spus sa ma scol din pat. Eram uluita. Apoi, ofiterul a inceput sa caute prin biroul meu si s-a uitat la toate bucatelele de hartie pe care le-a gasit, sperand ca va descoperi ceva compromitator. A luat tot ce a gasit, inclusiv cartea de rugaciuni a fiului meu, a aruncat totul intr-o geanta mare si a plecat cu ea".
Specialistii au muncit timp de cativa ani pentru a pregati manuscrisul pentru publicare. "Jurnalele au fost scrise repezit, multe cuvinte erau prescurtate si alte pagini au fost chiar rupte", a declarat Kudrina. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.