Un sistem dedicat performantei in tranzactii ce implica mii de utilizatori, si care promite "sa nu piarda nici un bit". x366, cel mai rapid si mai dens server x86 disponibil, este cu 38 la suta mai rapid decat precedenta generatie de sisteme. Primele

Un sistem dedicat performantei in tranzactii ce implica mii de utilizatori, si care promite "sa nu piarda nici un bit". x366, cel mai rapid si mai dens server x86 disponibil, este cu 38 la suta mai rapid decat precedenta generatie de sisteme. Primele teste TPC-C arata ca un server IBM x366 a inregistrat performante cu 38% mai bune decat un sistem HP ProLiant

100 de milioane de dolari, un efort de dezvoltare de trei ani, tehnologiile utilizate pentru mainframe-urile si supercomputerele IBM. In cateva cuvinte, acestea sunt resursele alocate de companie pentru a lansa serverul X366, un echipament ce incorporeaza tehnologiile sofisticate ale urmatoarei generatii de servere xSeries pe 64 de biti bazate pe procesorul Intel Xeon. Noua arhitectura X3 ofera o performanta cu pana la 38 la suta mai ridicata decat generatia anterioara de sisteme bazate pe acelasi procesor de la Intel, permitand companiilor sa ruleze simultan aplicatii pe 32 si 64 de biti. Acestea sunt doar cateva dintre informatiile ce au fost dezvaluite in premiera, in fata a doar cativa jurnalisti din Europa, cu ocazia unui briefing organizat saptamana trecuta de compania IBM la Raleigh, in Statele Unite ale Americii. In fata jurnalistilor
de peste ocean, IBM a asigurat prezenta unora dintre cei mai titrati si mai experimentati executivi ai companiei: Jim Northington, Alex Yost, Steve Edwards, Tikiri Wanduragala, Jay Bretzmann, Don Bullock, Dave Laubscher, Gregg McKnight si Jeff Benck. "Curierul national" a fost singura publicatie din Romania reprezentata
la eveniment.

De ce acest efort?
Intr-o perioada in care serverele Intel sunt privite ca un bun de consum, pe care aproape ca te astepti sa-l gasesti in hipermarket-uri, decizia IBM de a investi resurse importante pentru a lansa noi tehnologii si astfel de echipamente pe aceste platforme poate parea greu explicabila. Chiar si inainte de a afla detaliile tehnice ale anuntului, explicatiile frunizate de reprezentantii IBM au dat insa sens demersului.
Astfel, potrivit IBM, mai multe studii au aratat ca in ultimii ani, in ciuda tendintei de a fi privite drept un bun de consum, serverele Intel au inceput sa joace roluri din ce in ce mai importante in viata companiilor. Pornind de la aceste considerente, dar si de la previziunile IDC ca piata serverelor Intel va creste pana la valoarea de 37 de miliarde de dolari in anul 2008, IBM a decis ca este nevoie sa ofere altceva clientilor sai. Acest "altceva" insemnand ca nu orice companie poate crea un echipament care sa incorporeze suprematia tehnologica, standardele industriei si cunoasterea in profunzime a cerintelor clientilor precum IBM. Un alt considerent luat in calcul a fost si acela ca serverele care au oferit pietei valoarea adaugata a IBM au fost si cele cu cel mai mare succes pe piata.
Desigur, IBM urmareste prin aceasta miscare sa castige cota de piata in fata Dell si HP pe piata Intel. Premisele sunt favorabile IBM, daca ne gandim ca dupa introducerea primei arhitecturi X a serverelor IBM, in anul 2001, cota de piata a echipamentelor Big Blue inregistrand cea mai rapida rata de crestere a cotei de piata din anul 2001.
x366 este primul model din noua familie de servere, "dotat" cu patru procesoare, ce va folosi cea de-a treia generatie a arhitecturii X3, optimizata pentru o consolidare superioara a serverelor si aplicatiile de intreprindere (precum IBM DB2, SAP, Micosoft SQL Server si Oracle), si utilizeaza tehnologia de varf a IBM,
Virtualization Engine. eServerul xSeries 366 este construit cu procesoarele Intel Xeon MP pe 64 de biti, include suport pentru memoriile active DDR2 si Active PCI-X 2.0.
Chipsetul IBM Hurricane, "inima" noului server
Hurricane (uragan), cea de-a treia generatie a chipsetului utilizat pentru arhitectura Enterprise-X, este "inima" X3, oferind x366 cu un controller integrat al memoriei si procesorului care reduce semnificativ latenta memoriei (perioada de aparenta inactivitate dintre momentul in care apare un stimul si cel in care acesta primeste un raspuns), ceea ce duce la imbunatatirea timpului de raspuns si a performantelor generale ale sistemului. O alta noutate este aceea ca chipsetul nu utilizeaza memoria cache L3, intrucat, spun specialistii IBM, in cazul sistemului x366 acesta nu ar fi contribuit cu nimic la performantele sistemului, ci doar la cresterea pretului acestuia. Marea majoritate a procesoarelor Intel au avut cache-uri L3 - Itanium are 9MB in prezent, Xeon de la 4MB la 8 MB.

Care sunt, pe scurt, avantajele chipsetului Hurricane
Imbunatatiri semnificative in raportul pret/performanta in comparatie cu generatia anterioara x365
Imbunatatiri substantiale in reducerea latentei memoriei, critica pentru aplicatiile de intreprindere
Memorie DRAM integrata cu remote directory integrat
Trei porturi de scalabilitate, fiecare operand la 6,4 GB/s, printre cele mai rapide din domeniu
Active PCI-X 2.0 pana la 266 MHz- dublu in comparatie cu generatia anterioara

Record de performanta: x366, cu pana la 48% mai bun decat HP
x366 a stabilit un nou record de performanta pentru serverele bazate pe procesorul Intel Xeon 4 cai in cadrul benchmark-ului privind procesarea tranzactiilor on-line TPC-C. x366 a inregistrat 141,504 tpmC (tranzactii pe minut C) care reprezinta o performanta cu 48 de procente mai mare decat cea a sistemului HP ProLiant DL580G2/3.0GHz si cu 8 procente mai mare decat cea a sistemului HP ProLiant DL585 O850 2.6GHz.

Scurta istorie a arhitecturii X
Cunoscut anterior lansarii sale din 2001 sub denumirea de "Summit", Enterprise X-Architecture a fost bine primit de catre clienti si a contribuit la obtinerea statutului de lider pe piata pentru IBM pe segmentul de servere Intel cu opt procesoare. De fapt, IBM a trecut de la o cota de piata globala de 18 procente la aproape 60 de procente pe segmentul serverele cu 8 procesoare. In plus, IBM a devenit furnizorul de servere Intel cu cea mai rapida crestere din lume incepand cu anul 2001, cresterea fiind cu 26 de procente la veniturile din vanzarea serverelor Intel in fiecare an pana in al treilea trimestru al anului 2004.

Cand va fi disponibil noul sistem
Serverul xSeries 366 va fi disponibil in aproximativ trei luni de la data anuntului oficial, 22 februarie. IBM eServer X3 va fi disponibil in acelasi timp cu noul software scalabil pentru sistemele de operare de 64-bit x86 ale marilor furnizori de tehnologie, inclusiv Microsoft, Red Hat si Novell. Cu mai multe detalii si amanunte despre lansare si implicatiile sale vom reveni in pagina specializata Curierul IT.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.