Deficitul contului curent al balantei de plati s-a majorat, anul trecut, cu 43,9% fata de anul 2003, pana la 4,4 miliarde de euro, in special in urma accentuarii diferentei dintre importuri si exporturi, informeaza BNR. Potrivit Programului
E

Deficitul contului curent al balantei de plati s-a majorat, anul trecut, cu 43,9% fata de anul 2003, pana la 4,4 miliarde de euro, in special in urma accentuarii diferentei dintre importuri si exporturi, informeaza BNR. Potrivit Programului
Economic de Preaderare 2004, transmis recent de autoritatile romane Comisiei Europene, acest nivel reprezinta circa 7,6% din Produsul Intern Brut (PIB).

Privatizarea Petrom, in topul investitiilor de "finantare" a deficitului
BNR nu considera alarmant acest procent, deoarece aproape toata suma este finantata din cea mai sanatoasa sursa, in speta investitiile straine directe.
Numai privatizarea Petrom a adus in Romania 1,5 miliarde de euro si a reprezentat aproape jumatate din totalul investitiilor straine directe.
Accentuarea dezechilibrului extern a fost determinata, in principal, de adancirea deficitului comercial. Acesta s-a majorat, in 2004 cu 42,2% fata de nivelul din 2003, pana la 5,53 miliarde de euro.
De asemenea, deficitul la componenta de venituri a crescut de la 1,19 miliarde de euro la 1,36 miliarde de euro. Avansul transferurilor curente de la 2,02 miliarde de euro la 2,49 miliarde de euro nu a compensat decat partial evolutiile negative la celelalte capitole.
In cadrul balantei comerciale, componenta de servicii a trecut de la un excedent de 62 de milioane de euro in 2003 la un deficit de 213 milioane de euro, in principal in urma inregistrarii unui sold negativ de 231 de milioane de euro pe segmentul "alte servicii".
Soldul pozitiv in serviciile de transport a scazut de la 66 de milioane de euro la 46 de milioane de euro, iar deficitul in segmentul de turism a urcat de la 27 de milioane de euro la 28 de milioane de euro.

Romania are de primit bani
Pentru acest an, autoritatile romane au negociat cu reprezentantii Fondului Monetar International reducerea deficitului la 6,8-7% din PIB. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat recent ca tinta de 7% va fi atinsa numai prin reducerea deficitului bugetar la circa 0,4 la suta din PIB.
In plus, anul acesta sunt asteptate noi investitii importante aferente privatizarilor din Electrica, a Distrigazurilor, a BCR si CEC. Banca centrala a luat in calcul o estimare de 8,3% privind cresterea economica a Romaniei in 2004.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.