Statele Unite isi mentin, insa, suprematia la consumul pe cap de locuitor
China a depasit Statele Unite in calitate de cel mai mare consumator de produse agricole si industriale din lume, este rezultatul unui sondaj citat de BBC.
Cu o
Statele Unite isi mentin, insa, suprematia la consumul pe cap de locuitor
China a depasit Statele Unite in calitate de cel mai mare consumator de produse agricole si industriale din lume, este rezultatul unui sondaj citat de BBC.
Cu o economie infloritoare de 1,3 miliarde de oameni, China este oficial cel mai mare consumator de cereale, carne, carbune si otel, a anuntat Institutul de Politici ale Pamantului. Spre exemplu, anul trecut, in China s-au consumat 64 de milioane de tone de carne, comparativ cu 38 de milioane de tone, in SUA. De asemenea, in 2003, China a consumat 258 de milioane de tone de otel, fata de numai 104 mii de tone in Statele Unite. Fabricile si caminele din China au ars, anul trecut, cu 40 la suta mai mult carbune decat americanii, iar numarul computerelor detinute de chinezi se dubleaza la fiecare 28 de luni. Vestile nu sunt, insa, tocmai bune avand in vedere presiunea exercitata asupra resurselor naturale ale tarii. China a devansat considerabil Statele Unite in ceea ce priveste consumul de bunuri cum ar fi televizoarele, frigiderele si telefoanele mobile, potrivit institutului din Washington. Cu toate acestea, consumul pe cap de locuitor din cea mai populata tara a lumii ramane cu mult in urma celui din Statele Unite.
Cele mai recente cifre arata ca cea de-a sasea mare economie a lumii, China, inregistreaza cresteri mai spectaculoase decat se estima. Anul trecut, spre exemplu, s-a consemnat o rata de crestere de 9,5 la suta - cel mai mare avans din ultimii opt ani. "Eclipsarea Statelor Unite de catre China, ca natiune consumatoare, ar trebui vazuta ca un alt punct de referinta pe drumul evolutiei sale ca lider economic", a apreciat Lester Brown, presedintele Institutului de Politici ale Pamantului. "China nu mai este doar o tara in curs de dezvoltare, ci o superputere economica emergenta, una care scrie istoria economica", a mai spus Brown. Raportul elaborat de institut arata ca apetitul masiv al Chinei pentru bunuri ce variaza de la cereale pana la platina a plasat tara asiatica "in centrul economiei mondiale a materiilor prime".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.