Daca nu ajung la un acord cu autoritatile privind sistemul de pensii, sindicalistii planuiesc ca la
23 martie sa opreasca lucrul in semn de protest
Sindicatul TUC din Marea Britanie (ce reprezinta interesele lucratorilor din sectorul p
Daca nu ajung la un acord cu autoritatile privind sistemul de pensii, sindicalistii planuiesc ca la
23 martie sa opreasca lucrul in semn de protest
Sindicatul TUC din Marea Britanie (ce reprezinta interesele lucratorilor din sectorul public) intentioneaza sa organizeze o zi de protest impotriva schimbarilor pe care Guvernul de la Londra le are in vedere pentru sistemul de pensii din sectorul de servicii publice, masura urmand sa afecteze sapte milioane de angajati, relateaza BBC.
Organizatia sindicala a organizat evenimente pe intreg teritoriul tarii, in semn de protest fata de planurile guvernamentale de majorare a varstei de pensionare (de la 60 la 65 de ani) a asistentelor medicale, profesorilor si altor categorii de lucratori publici. Reprezentantii TUC au declarat ca reducerea provizioanelor ar insemna acelasi lucru ca reducerea salariilor si s-au declarat impotriva politicilor de genul "munceste pana cazi". Camera britanica de Comert a precizat ca TUC ar trebui sa intre in randul lumii. "Costul pensiilor din sectorul public este, in prezent, in jur de 600 de miliarde de lire sterline", a argumentat Bill Midgeley, presedintele Camerei de Comert a Marii Britanii. "Este o povara imensa pe umerii actualilor si viitorilor contribuabili", a mai spus acesta. Midgeley a solicitat Guvernului sa mearga si mai departe si sa majoreze nivelul contributiilor la fondul de pensii.
Brendan Barber, secretar general al sindicatului TUC, a afimat, insa, ca sistemul de pensii compenseaza salariile scazute si gradul mare de stres din sectorul de servicii publice. "Suntem impotriva politicii <>. Pentru aceia care lucreaza in industria grea sau pentru ceilalti care au locuri de munca stresante si solicitante in domenii precum controlul traficului aerian sau pentru cei ale caror locuri de munca ii pun in contact cu publicul, in sectoare precum sanatatea sau serviciile sociale, ar fi imposibil sau ar duce la deteriorarea starii de sanatate sau chiar la scurtarea vietii", a completat Barber.
Negocierile dintre John Prescott, viceprim-ministrul Marii Britanii, sindicate si angajatori s-au incheiat dupa patru ore fara a se ajunge, insa, la nici un rezultat. Potrivit BBC, angajatorii ar dori ca schimbarile sa intre in vigoare pana la 1 aprilie, acestia estimand ca orice intarziere ar putea genera costuri de 200 de milioane de lire sterline. Guvernul sustine ca negocierile vor continua iar schimbarile nu presupun diminuarea pensiilor ci sustinerea unui sistem sanatos de pensii.
Unison, cel mai mare sindicat implicat in aceasta "polemica", va fi primul care va supune votului varianta organizarii in favoarea unei greve, la data de 23 martie, cu numai o luna inaintea alegerilor generale. Dave Prentis, liderul Unison, a afirmat ca membrii sindicatului au contribuit la fondul de pensii pe toata durata vietii lor si ca acestia nu ar trebui sa "faca fata unor schimbari prin dictat".
Alte organizatii sindicale precum sindicatul lucratorilor din transporturi (T&G), Amicus si UCATT (sindicatul lucratorilor din constructii) vor supune, la randul lor, votului varianta organizarii unei zile de greva. Pana la 1,4 milioane de muncitori ar putea intra in greva la 23 martie.
La sfarsitul saptamanii trecute, Barber urma sa se adreseze membrilor organizatiilor sindicale, evenimente de protest urmand a se desfasura pe intreg teritoriul Regatului Unit. In ciuda protestelor anuntate, purtatorul de cuvant al viceprim-ministrului John Prescott a anuntat ca schimbarile aduse sistemului de pensii vor trebui sa intre in vigoare in luna aprilie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.