... Si a zis Dumnezeu: "Sa facem om dupa chipul si dupa asemanarea Noastra, ca sa stapaneasca pestii marii, pasarile cerului, animalele domestice, toate vietatile ce se tarasc pe pamant si tot pamantul!" Si a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Sau; dup
... Si a zis Dumnezeu: "Sa facem om dupa chipul si dupa asemanarea Noastra, ca sa stapaneasca pestii marii, pasarile cerului, animalele domestice, toate vietatile ce se tarasc pe pamant si tot pamantul!" Si a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Sau; dupa chipul lui Dumnezeu l-a facut; a facut barbat si femeie. Si Dumnezeu i-a binecuvantat, zicand: "Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul si-l supuneti; si stapaniti peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste toate animalele, peste toate vietatile ce se misca pe pamant si peste tot pamantul! Apoi a zis Dumnezeu: "Iata, va dau toata iarba ce face samanta de pe toata fata pamantului si tot pomul ce are rod cu samanta in el, acestea vor fi hrana voastra."... (Facerea 1, 26-29)
Antropologii au crezut pana nu de mult in ipoteza speciei unice care presupunea ca cele mai primitive specii de hominizi au evoluat treptat catre specii tot mai avansate pana la omul modern. Dovezile fosile mai recente au discreditat insa aceasta ipoteza. Astfel, speciile hominiale homo erectus au acoperit intre aparitia si disparitia lor circa un milion de ani, in toata aceasta perioada neinregistrandu-se nici o schimbare evolutiva, ci din contra, "una din cele mai prelungite stabilitati morfologice" dupa cum spune profesorul David Pilbeam de la Harvard.
Specia hominida care precede omul modern, si care ii este foarte asemanatoare, este omul din Neanderthal care a existat fara schimbari in jur de 60.000 de ani, pana la aparitia, acum circa 40.000 de ani a omului de astazi, homo sapiens sapiens. Toate datele arata ca acesta din urma nu a evoluat din omul din Neanderthal care in lunga perioada de existenta s-a limitat la utilizarea unor unelte primitive precum aschii de cremene desprinse dintr-o bucata mai mare si slefuite pentru a deveni tepuse, cutite sau rindele. Dar unelte simple folosesc si unele animale intre care maimutele. Intr-o perioada mai mica insa, omul modern a ajuns la computere, nave spatiale etc. Tot astfel in arta: in siturile neanderthaliene s-au gasit fragmente de materie minerala coloata, lut neted sau modelat, dar acestea nu aveau nimic comun cu arta. In schimb, omul modern, inca de la inceput, in pictura din grote s-a aratat un artist adevarat. Singurul gest deosebit al omului din Neanderthal a fost arderea mortilor.
Apoi s-a instalat, acum aproape 40.000 de ani, un ritm accelerat al vietii... Realizarile lui au inclus unelte si arme in intregime noi si complexe, constructia de adaposturi, inventarea barcilor, adaugarea pestelui la hrana, calatoriile pe ape adanci (spre Australia, de exemplu), popularea Arcticii, migrarea spre Americi, proliferarea unei mari varietati de manifestari artistice, o larga preocupare pentru ornamentele personale. (S.L.Washburn)
Datele culturale pe care le-a inregistrat piatra s-au schimbat radical si brusc. Nu a existat nici un fel de tranzitie treptata. Grotele pictate au aparut, de asemenea, fara vreun semn preparator. (N. Eldredge)
Revolutia agricola
Dupa aceasta explozie culturala initiala, dezvoltarea omului modern a continuat intr-un ritm mai lent pentru ca, in urma cu circa 10.000 de ani sa se produca o explozie care a insemnat un set de progrese fundamentale cunoscute sub numele de Revolutia agricola care include urmatoarele inovatii fundamentale: nasterea agriculturii, dezvoltarea prelucrarii metalului, inventarea rotii, prima limba scrisa, dezvoltarea ceramicii, nasterea navigatiei, producerea painii, vinului, lactatelor, dezvoltarea instrumentelor muzicale, arhitectura avansata. In 3-4000 de ani, viata omului s-a schimbat mai mult decat in precedentul un milion de ani.
Care a fost cauza exploziilor omului modern? Nimeni nu stie cu adevarat. Deosebirile intelectuale si culturale uriase dintre cei doi hominizi sunt inexplicabile stiintific atat timp cat omul din Neanderthal nu este absolut de loc inferior fizic omului modern: creierele sunt comparabile, caracteristicile anatomice umane erau similare, neanderthalienii aveau aceleasi abilitati, dexteritate manuala, acelasi nivel si caracteristici ale miscarii si in plus o forta semnificativ mai mare.
Dupa chipul si asemanarea...
Zilele Creatiei se refera fiecare la perioade mari de timp si la procese care s-au desfasurat in cadrul lor. Tot astfel trebuie citit si textul biblic care ne descrie ziua a sasea si in care referirea la om nu este la un singur exemplar ci la toti indivizii dintr-o aceeasi perioada, iar crearea nu inseamna producerea fizica a omului din nimic, ci tocmai crearea caracteristicilor spirituale si intelectuale unice ale fiintei umane, adica exact ceea ce-l separa de animale.
Mai mult: textul contine trei mesaje diferite: facerea omului, care implica, drept deosebire fundamentala fata de animale, exact caracteristicile intelectuale si spirituale; binecuvantarea in a stapani animalele pamantului, perioada lui de vanator; darul semintelor ierburilor si poamenlor, momentul nasterii agriculturii, al revolutiei agricole. Intrebarile fara raspuns ale stiintei, primesc astfel raspunsuri si se ordoneaza intr-o explicatie coerenta, de fapt in singura explicatie: Dumnezeu a creat in timp omul pentru care, mai inainte crease, intr-un timp mult mai lung, Universul.
Pagina realizata de Mihaela si Paul Ghitiu


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.