"Sa incepem campania de constientizare a populatiei fata de donarea benevola de sange!'', indeamna ministrul sanatatii Mircea Cinteza. Din pacate, Ministerul Sanatatii (MS) nu a stabilit nici macar ''planul'' acestei campanii. In ceea ce priveste cri
"Sa incepem campania de constientizare a populatiei fata de donarea benevola de sange!'', indeamna ministrul sanatatii Mircea Cinteza. Din pacate, Ministerul Sanatatii (MS) nu a stabilit nici macar ''planul'' acestei campanii. In ceea ce priveste criza de antidiabetice de la Constanta, Cinteza a gasit vinovatul: lipsa banilor si proasta organizare. De asemenea, le gaseste vinovate si pe femeile care au donat ovocite la Global Art.
Domeniul transfuziilor, important, in primul rand, pentru medicina clasica, se afla in dificultate in Romania. Acest lucru a fost recunoscut si de ministrul Cinteza, care a mai declarat ca ''donarea de sange este prototip pentru ceea ce medicina va dezvolta in viitor: donarea de alte tesuturi''.
La ora actuala, in Romania, operatiile clasice necesita foarte mult sange. Pe de alta parte, in tara noastra se efectueaza foarte putine interventii pe cord deschis din cauza ca ele presupun consumuri mari de sange.


Toate acestea in conditiile in care romanii sunt ''fruntasi'' in Europa in bolile de inima. Regulile UE ''ne cer'' ca donarea sa fie benevola peste cinci sau sase ani. ''Securitarea produselor este deficitara in Romania. Vom beneficia de fonduri structurale pentru a nu mai exista accidente ca pana acum, infectari cu HIV. Trebuie sa ne modernizam tehnologia, astfel incat sangele sa fie conservat bine si pe timp indelungat, iar separarea componentelor sangelui sa se faca fara risipa'', a spus Cinteza. Pacientii programati pentru operatii sunt indemnati sa-si doneze din timp din propriul sange si sa apeleze la rude si prieteni pentru donare. La ora actuala, Cinteza stie doar ca, in conformitate cu regulile UE, romanii trebuie ca, in urmatorii cinci sau sase ani, sa invete ca ''donarea de sange este un act benevol'' si ca in 2005 conditiile de donare vor ramane aceleasi.
Donatoarele de ovocite, vinovate
Femeile care au acceptat pentru bani sa ''doneze'' ovocite la Clinica Global Art au ''o vina mai mica'', este de parere ministrul Sanatatii. Acesta a declarat ca situatia lor se incadreaza atat in Legea privind reproducerea umana asistata, cat si in Legea transplantului de organe: ''Prin extrapolare, ovocitul reprezinta un organ similar cu cele care pot fi transplantate. Legea transplantului prevede ca este interzis comertul cu organe, iar exportarea acestora se face numai in anumite conditii''. Reamintim ca numele Clinicii Global Art este vehiculat in scandalul ''copiilor prin posta''.
Lipsa de organizare
in programul
pentru diabetici
Criza de antidiabetice din Constanta tine de lipsa de organizare si resurse. ''Bolnavii nu sunt bine inregistrati in Registrul National al Diabeticilor. In Constanta nu exista sistem de evaluare a diabeticilor, nu exista protocoale clare cand necesita trecerea de la un medicament la altul, bolnavii nu au fost programati la farmacii'', a precizat Cinteza.
El a spus ca, deocamdata, nu pot fi alocate fonduri suplimentare pentru diabetici si ca ar fi imoral ca pentru acesti pacienti sa fie luati bani de la cardiaci sau bolnavii de cancer.
Tarif preferential pentru Euromedic
Euromedic va primi tarif pe caz rezolvat, la o suma care sa nu afecteze bugetele alocate pentru sanatate din cele patru judete in care clinica are filiale. ''Euromedic a investit aparate de ultima generatie in patru judete si are program non-stop. De aceea, in cazul lor, tariful pe caz rezolvat va fi mai mare decat in mod obisnuit''. Conform anumitor informatii autoritatile romane au semnat in 2001 o intelegere pe cinci ani cu Euromedic, pe baza careia statul ''cumpara'' de la Euromedic anumite investigatii pentru trei milioane de dolari anual. Decontarea nu era conditionata de efectuarea unui anumit numar de servicii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.