Generalul (r) Victor Athanasie Stanculescu este cercetat prealabil in dosarele Revolutiei din decembrie '89 si cele ale primelor mineriade din Bucuresti. Ancheta procurorilor instantei supreme vizeaza infractiuni de instigare si complicitate la omor
Generalul (r) Victor Athanasie Stanculescu este cercetat prealabil in dosarele Revolutiei din decembrie '89 si cele ale primelor mineriade din Bucuresti. Ancheta procurorilor instantei supreme vizeaza infractiuni de instigare si complicitate la omor si vatamare corporala.
Cercetarile in dosarul Revolutiei din '89, in care a fost citat generalul (r) Stanculescu, au fost dispuse de procurori in urma intalnirii recente cu membri ai Asociatiei 21 Decembrie 1989 Bucuresti care au solicitat reexaminarea unor dosare care nu au fost inaintate instantelor.
Convocat, ieri dimineata, pentru a fi audiat in legatura cu aceste evenimente, Stanculescu a venit la Parchet fara aparator, motiv pentru care a fost rechemat saptamana viitoare.
"Dupa 15 ani, memoria, imaginile si detaliile se mai estompeaza", a declarat generalul, la iesirea de la intalnirea cu magistratul Dan Voinea, de la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului instantei supreme. Athanasie Stanculescu a adaugat ca, in timpul intalnirii, i-a sugerat procurorului militar sa cumpere cartea "Generalul Revolutiei cu piciorul in ghips", pe care a lansat-o in data de 1 februarie, pentru ca aceasta cuprinde detalii despre Revolutia din decembrie 1989 si schite de portret pe care acesta le realizeaza unor oameni precum Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu si Corneliu Coposu.
Detalii despre evenimentele din 1989 au fost cerute, la 8 februarie, si lui Virgil Magureanu, fostul sef al Serviciului Roman de Informatii. Potrivit propriilor declaratii acordate presei dupa audieri, succesiunea acestor evenimente era cunoscuta din timp de marile puteri, dar prabusirea regimului Ceausescu s-a stabilit in Romania.
Amintim ca, in 1999, Stanculescu a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav si la opt ani de detentie pentru tentativa de omor deosebit de grav.
Cinci ani mai tarziu, Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis rejudecarea generalilor Stanculescu si Chitac, acuzati de reprimarea timisorenilor, motivand ca in '99 nu a fost respectat dreptul la aparare. Dupa ce le-a fost admis memoriul privind promovarea unui recurs in anulare de catre fostul procuror general al Romaniei, Joita Tanase, cei doi au obtinut rejudecarea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.