Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei informatiei, a efectuat in perioada 15-16 februarie 2005 o vizita la Budapesta, la invitatia omologului sau, Kalman Kovacs, ministrul Informaticii si Comunicatiilor din Ungaria, informeaza un comuni
Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei informatiei, a efectuat in perioada 15-16 februarie 2005 o vizita la Budapesta, la invitatia omologului sau, Kalman Kovacs, ministrul Informaticii si Comunicatiilor din Ungaria, informeaza un comunicat al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI).
Cei doi ministri au discutat modalitatile de punere in practica a prevederilor memorandumului semnat la Budapesta in data de 14 ianuarie 2005, convenind initierea unei serii de proiecte comune in domeniul IT&C. Astfel, au fost luate in discutie modalitatile de realizare a unui portal comun romano-maghiar, care sa cuprinda informatii utile cetatenilor din cele doua tari. De asemenea, s-a subliniat importanta elaborarii unor proiecte pentru minoritatile de langa granita in vederea integrarii acestora in societatea informationala. Zsolt Nagy a propus realizarea unui forum regional al tarilor din sud-estul Europei in vederea promovarii in comun a domeniului IT&C.
Ministrul roman si omologul sau au primit in comun o delegatie a oamenilor de afaceri din Asia. Astfel, se asigura o mai buna vizibilitate a regiunii central-europene in vederea atragerii de investitii in tehnologie dinspre tari precum China sau Coreea, precum si in ceea ce priveste exportul de software spre aceste tari, afirma comunicatul.
De asemenea, a fost luata in discutie organizarea unei serii de evenimente precum forumul romano-maghiar al oamenilor de afaceri din domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei - Forumul "ITC Hungary@Romania", forumul de reglementare in telecomunicatii, precum si pe pregatirea conferintei romano-maghiare "EU IT&Media".
Memorandumul, semnat luna trecuta la Budapesta, stabileste o serie de domenii de cooperare intre cele doua parti cu referire la sprijinirea reciproca a participarii la proiectele europene in domeniu, integrarea minoritatilor nationale in cadrul Societatii Informationale, precum si imbunatatirea relatiilor de afaceri dintre cele doua tari. De asemenea, cele doua parti vor intensifica cooperarea intre experti in cadrul organizatiilor internationale, in special la nivelul Natiunilor Unite si a Summit-ului Mondial privind Societatea Informationala. Totodata, va fi incurajata colaborarea la nivel de experti in privinta politicilor si reglementarilor in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, a protejarii si digitalizarii mostenirii culturale, a dezvoltarii de software, precum si in domeniile eGovernment, eLearning, eCommerce si securitatea sistemelor informatice. Memorandumul de intelegere este valabil pe o perioada de patru ani, cu posibilitatea prelungirii automate daca partile convin in acest sens.

La intalnire au fost prezenti presedintele Autoguvernarii pe tara a Romanilor din Ungaria, precum si reprezentanti ai operatorilor de telefonie si ai asociatiei firmelor de IT din Ungaria.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.