Cu toate ca, in luna noiembrie a anului trecut, doi ofiteri ai Corpului de Control din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane au cerut politistilor doljeni sa finalizeze, pana la jumatatea lunii decembrie, dosarul penal in care era cerceta
Cu toate ca, in luna noiembrie a anului trecut, doi ofiteri ai Corpului de Control din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane au cerut politistilor doljeni sa finalizeze, pana la jumatatea lunii decembrie, dosarul penal in care era cercetat pentru evaziune fiscala afaceristul Adrian Mititelu, se pare ca acestia n-au ajuns la nici un rezultat, cazul nefiind trimis nici unui Parchet.
Sa fie, oare, pentru ca IJP Dolj a ramas fara conducator, o data cu "pensionarea" chestorului Constantin Codita, sau pentru ca Adrian Mititelu este inca protejat de politistii locali?! Oricum ar fi, nu intelegem de ce sta pe loc acest dosar, avand in vedere ca verificarile efectuate de Directia Finantelor Publice, la inceputul lui 2004, au scos clar la iveala ilegalitatile comise de afacerist si prejudicierea statului cu peste
4,6 miliarde de lei.
In urma controlului efectuat de Corpul de Control al IGPR, in noiembrie 2004, asupra modului in care politistii doljeni ancheteaza un dosar penal in care Adrian Mititelu este cercetat pentru evaziune fiscala, surse autorizate din cadrul institutiei ne-au informat ca acesta va fi finalizat "pana la 15 decembrie". Dar nu s-a intamplat nimic. Ancheta n-a fost terminata, iar dosarul n-a fost trimis nici unui Parchet. Daca documentele in posesia carora ne aflam, intocmite in februarie 2004 de doi consilieri superiori ai Directiei de Control Fiscal din cadrul DGFP Dolj, n-ar vorbi de la sine despre evaziunea comisa de Mititelu, am crede ca ancheta s-a impotmolit pe undeva din lipsa de probe...
Consideram necesar sa improspatam memoria politistilor din Dolj, revenind asupra articolului publicat la sfarsitul lunii noiembrie 2004. Atunci scriam ca reprezentanti ai Corpului de Control al sefului IGPR s-au aflat la Craiova pentru a verifica toate documentele stranse de politistii doljeni, constatand ca, desi probele erau mai mult decat suficiente, finalizarea cazului a fost taraganata. Anchetatorilor li s-a dat termen sa rezolve situatia pana la 15 decembrie.
Asta dupa ce, la inceputul anului trecut, in perioada 19 ianuarie-19 februarie a.c., doi consilieri din cadrul Directiei de Control Fiscal Dolj au verificat SC Spiso International SRL Bechet (fosta SC Teladri Impex SRL Craiova), conform adresei IPJ Dolj din 25 noiembrie 2003. Potrivit Procesului-verbal nr. 761, SC Teladri Impex SRL Craiova nu a inregistrat, nu a declarat si nu a virat, intre anii 1998 si 1999, obligatiile fiscale datorate statului, desi a desfasurat activitati care i-au adus venituri.
Cercetarile politistilor au scos la iveala faptul ca firma in cauza a derulat relatii comerciale care i-au adus profit cu SC Aragon Impex SRL, SC Liantul SA, SC Jiul SA si SC Coreal SA.
Sediul se schimba in timpul cercetarilor
Din 1994, cand a fost infiintata SC Teladri Impex SRL, au fost schimbati asociatii, s-a modificat denumirea si a fost mutat sediul. La 19 iulie 1999, pe rolul Tribunalului Dolj a fost inregistrata cererea SC Liantul privind declansarea falimentului impotriva firmei lui Mititelu pentru o creanta de 28.279.462 de lei. In urma actiunii, SC Teladri Impex SRL Craiova si-a achitat datoria prin vanzarea unui autocamion in valoare de 24.369.719 lei, cu factura fiscala nr. 8701012/7.03.2000.
Cateva luni mai tarziu, Mititelu a initiat actiunea de cesionare a partilor sociale si schimbarea sediului, printr-un act aditional autentificat sub nr. 1418/29.08.2000. Astfel, Adrian si Ileana Mititelu s-au retras din firma, s-a cesionat capitalul social de 500.000 lei catre SC Spiso Agrocom SRL Craiova, s-a schimbat sediul social din Craiova la Bechet, iar SC Teladri Impex SRL a devenit SC Spiso International SRL, administrator fiind numit Dumitru Stanciulescu.
In timpul cercetarilor, s-a stabilit ca SC Spiso International SRL nu a depus dosarul fiscal de infiintare, bilantul contabil sau balantele si nici declaratii de impozite si taxe sau deconturi TVA. Mai mult decat atat, sediul social a fost schimbat in timpul cercetarilor penale si nu a fost instiintat organul fiscal teritorial.
Din documentele justificative, puse la dispozitie de catre IPJ Dolj, s-a constatat ca SC Teladri Impex SRL Craiova a livrat, in perioada 1998-1999, catre SC Aragon Impex SRL Craiova materiale de constructii in valoare de 715.597.608 lei, din care TVA aferent 129.042.216 lei. "Luand in calcul si marfurile livrate catre SC Nasser Impex SRL Craiova (consemnate in actul de control anterior nr. 677/31.03.2000) rezulta ca in anii fiscali 1998-1999, SC Teladri nu a inregistrat in contabilitate venituri totale de 2.112.349.524 lei si TVA aferent de 363.049.856 lei", se spune in acelasi proces-verbal incheiat in urma controlului fiscal. In anul financiar 2000 au fost efectuate operatiuni economice fara sa fie inregistrate in contabilitate mai multe facturi. De asemenea, intre 1996 si 2000, SC Teladri Impex SRL nu a tinut nici un fel de evidenta contabila si fiscala.
"Din cele prezentate se constata ca in perioada 1998-1999, SC Teladri Impex SRL Craiova, administrata de Adrian Mititelu, a efectuat operatiuni comerciale generatoare de venituri fara respectarea normelor legale (...), prin care a fost prejudiciat statul cu 4.640.541.267 lei", se arata in Documentul nr. 761 intocmit de Directia de Control Fiscal.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.