Confederatiile patronale reprezentative la nivel national s-au intrunit, ieri, la sediul Consiliului Economic si Social (CES), in vederea formularii unui punct de vedere unitar privind problematica imbunatatirii Codului muncii.
Patronatele au
Confederatiile patronale reprezentative la nivel national s-au intrunit, ieri, la sediul Consiliului Economic si Social (CES), in vederea formularii unui punct de vedere unitar privind problematica imbunatatirii Codului muncii.
Patronatele au anuntat ca au constatat, dupa doi ani de aplicare a actualelor prevederi, numeroase dezechilibre majore care au generat distorsionarea relatiilor de munca, determinand un impact negativ asupra mediului economic din Romania.
Confederatiile patronale au lansat, de asemenea, o serie de principii pe baza carora solicita modificarea urgenta a actualului Cod al muncii: crearea conditiilor pentru armonizarea si compatibilizarea prevederilor care stau la baza actului normativ cu cele existente in tarile Uniunii Europene (UE), crearea conditiilor care sa genereze flexibilizarea si fidelizarea fortei de munca, pentru intarirea competitivitatii resurselor umane in contextul internationalizarii pietei muncii, eliminarea confuziilor si inadvertentelor existente in prezent in actul normativ, care-l fac partial inaplicabil, consolidarea autonomiei decizionale a angajatorilor in organizarea si gestionarea activitatilor proprii si in managementul resurselor umane, precum si dezvoltarea unui parteneriat social real, atat cu partea sindicala, cat si cu partea guvernamentala.
"Patronatele nu vor raspunde niciodata provocarilor adresate de unii lideri ai confederatiilor sindicale care incita la manifestari contraproductive, ce transfera in strada dialogul social, cu grave implicatii economice care pot afecta eforturile de aderare ale Romaniei la Uniunea Europeana", au anuntat principalele patronate.
Patronatele acuza sindicatele ca recurg la amenintari in loc de dialog.
"Discutiile, dialogul propriu-zis cu sindicatele nu a inceput inca. La chemarea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei
(MMSSF - n.r.), patronatele au raspuns imediat. Sindicatele, desi prezente fizic la discutii, au opus rezistenta, spunand ca nu discuta nici o modificare a Codului muncii", a declarat Florian Costache, presedinte al Patronatului National Roman (PNR) si vicepresedintele CES.
"In nici un caz nu vom da un raspuns acelor declaratii incitante, facute pe un ton imperios de unii lideri sindicali, unele cu o tenta bolsevica, si care ne amintesc de o perioada demult apusa. Toate aceste puncte pe care le propunem sunt echilibrate si in directa legatura cu directivele Uniunii Europene. Salariatii nostri nu sunt cu nimic mai multumiti dupa doi ani de aplicare a acestui Cod al muncii. Locurile lor de munca sunt nesigure, nu putem sa le oferim contracte pe durata nedeterminata, sa ne fidelizam salariatii, sa impiedicam migrarea lor peste doi ani, la aderare", a declarat Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR).
Oamenii de afaceri au aratat ca sunt de acord cu initiativa Ministerului Muncii de a modifica Codul muncii, insa doresc sa discute propunerile facute, fiind de acord cu o parte a acestora; mai exista insa si propuneri cu care nu sunt de acord, precum si altele care nu au fost, inca, facute, au precizat patronatele.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.