Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, a anuntat, ieri, ca intentioneaza sa salveze SC Termoelectrica SA din colapsul financiar in care se afla societatea. Aflat intr-o vizita la CET Paroseni, ministrul a precizat ca Termoelectrica a fost f
Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, a anuntat, ieri, ca intentioneaza sa salveze SC Termoelectrica SA din colapsul financiar in care se afla societatea. Aflat intr-o vizita la CET Paroseni, ministrul a precizat ca Termoelectrica a fost folosita de Guvernul precedent drept "tap ispasitor" cu scopul de a tine pretul energiei electrice la un nivel scazut, in favoarea populatiei. "Faptul ca in anii anteriori fostul minister a depozitat toate lucrurile rele in spatele Termoelectrica se va schimba. Am demarat un program de restructurare amplu in cadrul companiei", a precizat Seres. Ministrul a afirmat ca Termoelectrica a ajuns intr-o situatie atat de disperata, incat a trebuit sa "jongleze" cu diverse deschideri de conturi, de teama executarii silite, dar ca, in prezent, compania a inceput sa-si plateasca datoriile catre buget. Conform ministrului, nivelul total al datoriilor societatii catre bugetul de stat si alti creditori se ridica la 37.000 de miliarde de lei. "De exemplu, printr-o hotarare de Guvern, Termoelectrica a primit 6.700 de miliarde de lei pentru a-si rascumpara obligatiunile. In septembrie 2004, Termoelectrica a trebuit sa apeleze la un credit in euro, sa-l transforme in lei si sa plateasca Ministerul Finantelor. Compania a pierdut, astfel, de doua ori din diferenta de curs valutar", a precizat Seres. Conform ministrului, ultima decizie a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) favorizeaza Transelectrica in defavoarea Termoelectrica.
"In 2004, Termoelectrica avea un pret de 2.920.000 de lei per MWh. Printr-o decizie pe care nu o intelegem nici acum, ANRE a fixat un pret de 1.650.000 de lei per MWh, ceea ce nu ne acopera costurile de productie", a declarat Teodor Ovidiu Pop, director general al Termoelectrica.
Codrut Seres a vizitat, ieri, CET Paroseni, cu ocazia festivitatii ridicarii la pozitie a tamburului cazanului de la grupul 4 al centralei, aflat in curs de construire. Cu o investitie de 137 de milioane de dolari, asigurata de un credit obtinut de la BNP Paribas si Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala (JBIC), grupul 4 va avea o capacitate de 150 de MWh. La ceremonie a participat si Naotoshi Sugiuchi, ambasadorul Japoniei la Bucuresti, care s-a declarat interesat de extinderea proiectelor romano-japoneze in viitor. Conform ministrului Economiei si Comertului, grupul 4 a creat 600 de locuri de munca, iar dupa finalizarea sa vor exista 400 de locuri de munca si alte 800 pentru minerii care vor asigura aprovizionarea cu lignit. Pana la sfarsitul lunii martie, MEC va apela la un credit de 200 de milioane de euro de la JBIC pentru realizarea unei instalatii de sulfurare la Turceni.
Ministrul a anuntat, de asemenea, ca pretul final la electricitate se va majora, de la 1 iulie, cu 2,5%, iar pretul gazelor naturale ar putea scadea la finalul anului, cu 3-4%, datorita cursului valutar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.