Propunerile de modificare a Codului muncii sunt respinse categoric de catre confederatiile sindicale. Cinci organizatii - CNS Cartel Alfa, Blocul National Sindical (BNS), CNSLR Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice si Confederatia Nationala S

Propunerile de modificare a Codului muncii sunt respinse categoric de catre confederatiile sindicale. Cinci organizatii - CNS Cartel Alfa, Blocul National Sindical (BNS), CNSLR Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice si Confederatia Nationala Sindicala Meridian au facut front comun impotriva schimbarii legii, spunand ca aceasta a fost negociata vreme de doi ani si jumatate si indeplineste standardele europene.
Confederatiile au stabilit si un calendar al actiunilor de protest (21 februarie - 18 martie), iar in cazul in care Executivul nu va stimula dialogul cu partenerii sociali, va fi declansata greva generala.

Sindicate vs Guvern - patronate
Pe de-o parte, sindicatele resping ferm abrogarea articolului care prevede aplicarea contractului la nivel national pentru toate societatile comerciale din Romania. Nu sunt de acord nici cu introducerea practicii prin care angajatorul poate obliga salariatul sa efectueze munca suplimentara fara acordul acestuia, asa cum propune ministerul, si nici cu eliminarea masurilor de protectie a salariatilor in caz de faliment. Cea mai mare nemultumire a sindicatelor o reprezinta introducerea unor masuri care dau posibilitatea angajatorului sa efectueze concedieri colective si individuale, precum si introducerea ca regula si nu ca exceptie la incheierea contractelor pe perioada nedeterminata. La polul opus se situeaza patronatele, care, dimpotriva, apreciaza ca un contract pe perioada determinata este un aranjament perfect pentru cei care doresc un alt doilea loc de munca.
Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu: "Modificarea Codului muncii este aberanta"
"De cand Codul muncii se aplica, Romania a ajuns pe locul 15 din 65 de tari europene - si pe locul trei din Europa Centrala si de Est - din punct de vedere al locurilor pentru investitorii straini. In aceste conditii, modificarea Codului muncii este aberanta." Mai mult, presedintele "Cartelului Alfa" si-a aratat indignarea fata de patronatele care cer modificarea Codului dupa ce l-au semnat, in 2003. "Sa nu ne spuna ca am stat cu batul in spatele lor cand au semnat in fata primului-ministru...", a declarat presedintele "Cartelului Alfa", Bogdan Iuliu Hossu.

Presedintele BNS, Dumitru Costin: "Nu acceptam controlul deplin al patronatelor"
Liderul BNS, Dumitru Costin, nu s-a ferit sa blameze intentia organizatiilor patronale de a acorda patronatelor puterea absoluta asupra normelor de lucru. "In Uniunea Europeana, normele de lucru sunt stabilite fie prin negocieri, fie de o institutie neutra. Nu este acceptabil ca patronatele sa aiba control deplin", a precizat presedintele BNS, Dumitru Costin.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.