Uniunea si Cartelul planuiesc reuniuni regulate pentru a evita socurile economice generate de oscilatiile cotatiilor titeiului
OPEC (Organizatia tarilor exportatoare de petrol), care raspunde de peste o treime din productia mondiala de titei,
Uniunea si Cartelul planuiesc reuniuni regulate pentru a evita socurile economice generate de oscilatiile cotatiilor titeiului
OPEC (Organizatia tarilor exportatoare de petrol), care raspunde de peste o treime din productia mondiala de titei, si Uniunea Europeana intentioneaza sa se reuneasca in mod regulat pentru a dezbate modalitatile de a mentine un pret stabil acceptabil al petrolului, relateaza Bloomberg. Initiativa reprezinta o premiera. Ministrii de resort se vor reuni pentru prima data in mai sau iunie, iar apoi o data la sase luni, a afirmat Laurens Jan Brinkhorst, ministrul olandez al Afacerilor economice.
Statele membre ale Uniunii Europene, care in 2003 au consumat 19 la suta din productia mondiala de petrol, se tem de efectele negative pe care oscilatiile pretului titeiului le-ar putea avea asupra economiilor lor.
"Cred ca atat OPEC, cat si UE au fost luate prin surprindere de persistenta preturilor mari", a declarat Anthony Nunan, manager in cadrul societatii Mitsubishi Corp, din Tokyo. "Nimeni nu stie exact la ce nivel al preturilor vor exista efecte negative asupra economiei mondiale", a adaugat acesta. Cel mai ridicat nivel al cotatiei s-a consemnat la 25 octombrie, barilul de petrol tranzactionandu-se la 55,67 dolari pe baril. Contractele futures pentru luna martie prevad un pret de 47,45 dolari pe baril, cu 15 la suta mai mic decat recordul istoric.
OPEC si UE "coopereaza pentru a evita o crestere sau o scadere prea mare a preturilor deoarece, pana la urma, avem acelasi interes de a mentine preturile la niveluri acceptabile", a mai spus Brinkhorst, in urma unei intalniri cu Purnomo Yusgiantoro, ministrul Energiei din Indonezia si fost presedinte OPEC.
Potrivit buletinului statistic anual al OPEC, in 2003, Cartelul a exportat 21 la suta din petrolul produs catre tarile din Europa de Vest. 5,3 la suta din productie a fost exportata in Italia, 3,6 la suta, in Franta si 1,9 la suta, in Germania.
Brinkhorst, care este responsabil de politica energetica a Olandei, a afirmat ca o tinta de pret cuprinsa intre 30 si 35 de dolari pe baril ar fi un nivel acceptabil atat pentru consumatori, cat si pentru producatori. Cei 11 producatori OPEC intentioneaza sa stabileasca o noua tinta de pret cu ocazia urmatoarei reuniuni din Iran, de la 16 martie.
Purnomo Yusgiantoro a afirmat, la randul sau, ca in timp ce eforturile precedente de cooperare (in ceea ce priveste pretul petrolului) dintre UE si OPEC au esuat, atingerea recordului de anul trecut a determinat producatorii si consumatorii sa ia masuri.
"Cand pretul petrolului brut creste, tarile consumatoare solicita cooperare. Cand pretul scade, atunci OPEC cere cooperare", a declarat oficialul indonezian. "Cele doua parti sunt acum de parere ca aceasta cooperare este necesara, indiferent daca preturile cresc sau scad", a mai spus acesta. Luna viitoare, oficialii UE se vor intalni cu reprezentantii OPEC, la Bruxelles, pentru a organiza reuniunea ministeriala ce va avea loc in cursul acestui an, a precizat Laurens Jan Brinkhorst, ministrul olandez al Afacerilor economice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.