Privatizarea industriei chimice romanesti a adus pentru multe intreprinderi sansa de a evita falimentul si, in consecinta, concedierea catorva zeci de mii de oameni. In momentul in care, in anul 2002, Grupul Bega a preluat de la AVAS Uzinele Sodice d
Privatizarea industriei chimice romanesti a adus pentru multe intreprinderi sansa de a evita falimentul si, in consecinta, concedierea catorva zeci de mii de oameni. In momentul in care, in anul 2002, Grupul Bega a preluat de la AVAS Uzinele Sodice din Govora, acestea aveau o pierdere anuala de sapte milioane de dolari si o datorie totala de 1.600 de miliarde de lei. "Restructurarea USG a inceput in 2003 si a presupus instaurarea unei discipline tehnologice si financiare riguroase", spune Emil Cristescu, vicepresedintele Bega Grup. "Astfel, la sfarsitul anului trecut, pierderile societatii au ajuns la zero, iar datoriile au scazut la 1.000 de miliarde de lei". Conform legii, o parte din datoriile catre furnizori au fost transformate in actiuni, transferate de creditori la AVAS, pe care actionarii USG urmau sa le rascumpere in momentul platii datoriei. Cei mai mari creditori ai USG au fost Electrica Oltenia, DistriGaz Sud si CET Govora. Relatiile comerciale cu primele doua societati s-au desfasurat normal, conversia datoriei in actiuni si plata actiunilor desfasurandu-se fara nici o problema. Cu CET Govora, societate avand ca proprietar Consiliul Judetean Valcea, lucrurilese complica. Datoriile Uzinelor Sodice fata de CET Govora, in valoare totala de 426 de miliarde de lei, au fost transformate, conform legii, in actiuni. Astfel, CET a ajuns sa detina 51,66 de procente USG si, implicit, sa devina actionarul majoritar al societatii. Conform legii, insa, in termen de cinci zile de la preluarea actiunilor, CET Govora era obligata sa cedeze actiunile catre AVAS si sa primeasca in schimb 15 milioane de dolari (aproximativ 450 de miliarde de lei). Toate aceste manevre au drept scop preluarea controlului USG de catre CET, pentru a putea beneficia de comisioanele obtinute in urma comercializarii produselor companiei. Procesul pe care Bega Grup l-a intentat CET Govora se afla in desfasurare, dar refuzul respectarii legii pune mari probleme patronilor de la USG. Chiar conducerea CET Govora recunoaste ca, de un an si jumatate, incearca sa preia managementul USG, pentru a "repune pe picioare fabrica, dupa care o va reda proprietarului de drept". Proprietar care, intre timp, este impiedicat sa isi puna in aplicare planurile de restructurare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.