Cursul leului a scazut puternic, ieri, fata de principalele valute. Moneda nationala a facut un adevarat salt in gol, cazand cu nu mai putin de 1.223 de unitati fata de euro si cu 916 unitati fata de dolar. BNR a anuntat cursul euro pentru data de az

Cursul leului a scazut puternic, ieri, fata de principalele valute. Moneda nationala a facut un adevarat salt in gol, cazand cu nu mai putin de 1.223 de unitati fata de euro si cu 916 unitati fata de dolar. BNR a anuntat cursul euro pentru data de azi la 36.738 lei. Pentru dolar, cursul de referinta a fost fixat la 28.301 lei.
Caderea leului este departe de a fi "naturala", la baza acestei deprecieri acute stand o interventie de mari dimensiuni din partea bancii centrale.
Banca Nationala a Romaniei a intervenit, ieri, pe piata valutara interbancara si a cumparat valuta, in trei reprize, suma totala atrasa fiind estimata de dealerii bancilor la nu mai putin de 100 de milioane de euro, pentru a sustine cursul acestei monede.

Suma este de proportii considerabile, daca luam in considerare ca interventiile din toata luna ianuarie au totalizat 225 de milioane de euro. In plus, luna trecuta a fost catalogata drept una marcata de comportamentul interventionist al bancii centrale.
Cumpararile de valuta ale bancii centrale au inceput la putin timp dupa deschiderea sedintei de tranzactionare, cand un euro era cotat de banci la 34.700 de lei.
"Dupa primele doua valuri de cumparare, cursul a urcat pana la un maxim de 37.100 de lei, iar retragerea bancii centrale a determinat o intoarcere la 36.300 - 36.600 lei. La a treia interventie, cumpararile BNR s-au oprit in jurul unui nivel de 37.400 lei", a declarat dealerul unei banci.
Reprezentantii bancilor se asteapta ca BNR sa revina in piata, daca raportul de schimb al euro intra pe o panta descendenta dupa anuntarea cursului oficial.
Cursul de referinta anuntat, luni, de banca centrala s-a situat la 35.515 lei/euro si 27.385 lei in cazul dolarului. De la inceputul lunii februarie, moneda nationala castigase 5,33% in fata euro si 5% in raport cu dolarul.
O serie de analisti au anticipat miscarea BNR estimand ca euro va recupera o parte din pierderea inregistrata in ultimele sedinte.

Bogdan Baltazar: BNR, sensibila la glasul exportatorilor
Consultantul financiar Bogdan Baltazar se declara convins ca BNR are prevazut un coridor de crestere a leului, dar ca in cadrul acestuia se mai pot plasa interventii de corectie de genul celei de ieri.
"Banca centrala isi rezerva dreptul sa nu fie predictibila. Insa aceasta cantitate importanta de valuta scoasa din piata arata ca BNR este sensibila la strigatele exportatorilor sau ale semnalelor date de unii parlamentari ai puterii si chiar de Guvern. Desigur, nu va recunoaste acest lucru. Referitor la exportatori, personal cred ca ar trebui sa incerce sa se ridice prin calitate si sa iasa din obisnuinta ca pot castiga prin subevaluarea leului", ne-a declarat Baltazar.

BNR si Guvernul au "obiective comune"
"Sensibilitatea" bancii centrale la vocea puterii devine o certitudine prin declaratiile premierului Tariceanu. El a afirmat la o emisiune televizata ca BNR si Guvernul au "obiective comune" si ca este extrem de multumit de "relatia excelenta" cu guvernatorul Isarescu.
In plus, premierul a evidentiat faptul ca BNR si Guvernul s-au pus de acord in privinta tintei de inflatie de 7%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.