Observatorii anticoruptie se declara nesatisfacuti de performantele in domeniu ale guvernantilor, apreciind ca si sub noua administratie coruptia si combaterea ei reprezinta "tot o ruleta ruseasca". Transparency (TI) Romania, prin Centrul de Asistent
Observatorii anticoruptie se declara nesatisfacuti de performantele in domeniu ale guvernantilor, apreciind ca si sub noua administratie coruptia si combaterea ei reprezinta "tot o ruleta ruseasca". Transparency (TI) Romania, prin Centrul de Asistenta Anticoruptie pentru Cetateni a atras atentia, ieri, Executivului, asupra neindeplinirii conditiilor preliminare convenite, in cadrul angajamentului fata de Comisia Europeana de a stabili o platforma de combatere a coruptiei, in conformitate cu "to do list-ul" depus, la 25 februarie 2004, la Bruxelles. "Desi a acceptat indeplinirea acestor cerinte minimale stabilite si discutate in intalnirea echipei mixte interministeriale de experti si TI-Romania, Guvernul Romaniei nu a indeplinit angajamentele privind modificarea si completarea Legii 161/2003 pentru imbunatatirea reglementarilor referitoare la conflictele de interese, incompatibilitati si controlul averilor, respectiv infiintarea unui organism care sa elimine fragmentarea institutionala si sa realizeze componenta de preventie", remarca observatorii. De asemenea, ei mentioneaza ca nu au fost inca adoptate reglementari privind conditiile concurentiale si transparente de acordare a finantarilor nerambursabile din bugetele publice. "Aceste angajamente nu au caracter personal, in functie de persoana primului ministru, ci angajeaza Executivul de la Bucuresti si Romania", subliniaza Codru Vrabie, director executiv al TI-Romania. El a afirmat ieri ca legile anticoruptie adoptate, in Romania, in conformitate cu angajamentele internationale, nu sunt puse in aplicare, ramanand la nivel de stadiu declarativ. Nu in ultimul rand, trebuie mentionat faptul ca angajamentele asumate in acest domeniu reprezinta elemente de evaluare si monitorizare, atat inaintea incheierii Tratatului de aderare in luna aprilie 2005, cat si pentru neactivarea clauzei de salvgardare care vizeaza Romania.
Potrivit unui studiu realizat de TI-Romania - care a prezentat ieri o statistica a reclamatiilor primite de Centrul de Asistenta Anticoruptie pentru Cetateni, dupa un an de functionare a proiectului - sistemul judiciar este perceput de romani drept cel mai corupt dintre zonele publice. De-a lungul unui an de functionare, de consiliere juridica si advocacy in sprijinul victimelor si martorilor coruptiei, Centrul a primit 583 de plangeri si sesizari, dintre care 184 au fost considerate "ca avand iz de coruptie". Datele au fost furnizate Parchetului National Anticoruptie (PNA). Potrivit raportului de activitate al Centrului, sistemul judiciar este cea mai reclamata zona publica pentru fapte de coruptie, 28% dintre sesizari vizandu-l. Administratia locala (25%) si structurile administrative de la nivel judetean (22%), ocupa, de asemenea, locuri funtase in clasament. Prezenta la conferinta de presa de ieri, reprezentantul PNA, Elena Cherciu, a declarat ca toate cazurile semnalate de organizatie au fost inaintate procurorilor, in baza unei conventii incheiate in acest sens intre cele doua institutii. Ea a sustinut ca o parte dintre cazurile semnalate de catre TI au fost sau sunt in curs de instrumentare de catre structuri locale sau chiar de structura centrala a PNA, iar o alta parte dintre sesizari a fost trimisa parchetelor Ministerului Public, in conditiile in care investigarea acestora nu intra in atributiile PNA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.