Repartizarea locurilor in universitati se va face anul acesta pe domenii de licenta si nu pe specializari, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea. In acelasi timp, el a precizat ca si admiterea se
Repartizarea locurilor in universitati se va face anul acesta pe domenii de licenta si nu pe specializari, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea. In acelasi timp, el a precizat ca si admiterea se va face pe domenii pentru studii universitare de licenta iar optiunile studentilor vor arata, de fapt, interesul manifestat fata de o specializare sau alta. Astfel, considera ministrul, lista specializarilor academice se va stabili in functie de cererea studentului. La finalizarea studiilor cursantul va primi o diploma de licenta pe domeniul de studiu, precum si un supliment de diploma pe care se va inscrie specializarea. Pana acum, unul din reperele relevante pentru reflectarea interesului studentului pentru o specializare sau alta era numarul de candidati inscrisi la admitere. Secretarul de stat pentru invatamant superior, Dumitru Miron, prezent la conferinta, a completat afirmand ca hotararea de guvern recent aprobata prin care se stabileste lista domeniilor pentru studii universitare de licenta nu va influenta pregatirea si planurile pe care candidatii si le-au facut in legatura cu admiterea in anul I de studiu in acest an. Dumitru Miron a anuntat ca pana vineri, 17 februarie a.c., MEC va face repartizarea pe domenii a cifrei de scolarizare.
Universitatea Babes-Bolyai isi linisteste candidatii
Rectoratul, Consiliul Academic al Universitatii Babes-Bolyai si decanii facultatilor din cadrul UBB a decis ca "pentru admiterea din 2005 Universitatea Babes-Bolyai va opera cu lista de specializari anuntata in 16 decembrie 2004". Potrivit reprezentantilor Universitatii clujene, reglementarile Guvernului si Ministerului Educatiei cu privire la domeniile si specializarile universitare recent aprobate "contin multe aspecte neclare. Asa cum au mentionat si alte universitati din tara, terminologia folosita in documente este susceptibila sa lase neclaritati".
Pentru a nu crea confuzie in randul candidatilor, "toate specializarile angajate raman valabile. Absolventii de bacalureat pot candida, in cadrul reglementarilor legale existente". Rectoratul si Consiliul Academic a hotarat totodata ca specializarea "Jurnalism" ramane intre specializarile Universitatii Babes-Bolyai si totodata sa pastreze dublele specializari pentru care are autorizatie de functionare provizorie sau acreditare.
In doi ani de cinci ori mai multe locuri la master
Ministrul Educatiei a declarat ieri, in aceeasi conferinta de presa, ca in urmatorii doi ani numarul locurilor pentru programele de masterat va creste de cinci ori. In momentul de fata, locurile bugetate la master reprezinta doar 10% din numarul locurilor sustinute de la buget pentru licenta.
In prezent, sustine ministrul Miclea, ponderea masteratului in raport cu nivelul pregatirii universitare prin licenta este prea mica. "Marile universitati din Europa au mai multe programe de masterat decat de licenta", a spus acesta afirmand ca "masteratul va face diferenta". Domnia sa considera ca si institutiile de invatamant superior de la noi vor ajunge sa inregistreze un numar mai mare de studenti la programele de master decat la cele de licenta.
Din toamna, un nou regulament de functionare a unitatilor scolare
MEC lucreaza in prezent la elaborarea unui nou regulament de functionare a unitatilor scolare si care va fi introdus de la 15 septembrie, a declarat directorul general pentru invatamantul preuniversitar, Liliana Preoteasa. "Modificarea actualului regulament se impune datorita unor noi texte de lege care au aparut anul trecut, cum ar fi Legea 272 privind protectia copilului sau Legea 349 privind descentralizarea invatamantului preuniversitar", a aratat Liliana Preoteasa. Aceasta a mai spus ca in noul regulament vor fi prevazute modalitatile prin care elevul poate contesta nota acordata de profesor si noile structuri (Consiliul Scolar, Consiliul de Administratie) ce vor avea un rol important in functionarea unitatii scolare care isi va executa singura bugetul. De asemenea, noul regulament va cuprinde si referiri la meditatii. "Meditatiile trebuie descurajate, valoarea adaugata in cunostintele elevului trebuie obtinuta in clasa si nu acasa, dupa ore", a subliniat si ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea. El a reamintit ca aceasta problema a invatamantului romanesc este una structurala si nu va disparea complet pana cand educatia nu va fi finantata corespunzator, iar in privinta impozitarii veniturilor obtinute din meditatii a declarat ca i se pare normal ca aceia care au obtinut un venit, nu neaparat din meditatii, trebuie sa plateasca impozit, asa cum prevede legea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.