Scaderea dobanzilor va atrage, cu siguranta, o sporire a numarului de imprumuturi din partea populatiei. Majorarea tarifelor la utilitati ar putea, insa, pune probleme clientilor in respectarea scadentelor

Pe fondul cresterii atractiv
Scaderea dobanzilor va atrage, cu siguranta, o sporire a numarului de imprumuturi din partea populatiei. Majorarea tarifelor la utilitati ar putea, insa, pune probleme clientilor in respectarea scadentelor

Pe fondul cresterii atractivitatii creditelor de consum, dar si a cheltuielilor familiale specifice, sistemul bancar s-ar putea confrunta cu o sporire accentuata a volumului de incidente de plata din partea populatiei. O evaluare pe cinci grupuri sociale, facuta de PSD, arata ca persoanele cu venituri lunare cuprinse intre 4 si 7 milioane de lei beneficiaza de o suma cuprinsa intre 52.000 de lei si 157.000 de lei, in urma introducerii cotei unice de 16%.
Orice leu in plus e binevenit. Problemele vor aparea, insa, din cauza majorarii cheltuielilor familiale in urma cresterilor de tarife la utilitati si a accizelor. Numai costul intretinerii unui apartament de 3 camere, locuit de 3 persoane dintre care numai doua realizeaza venituri, va creste spre sfarsitul anului cu pana la 1 milion de lei.
Conform calendarului convenit cu FMI, pretul la gaze naturale va creste, la 1 aprilie 2005, la 95 dolari/mia metri cubi si va fi majorat, ulterior, in alte doua etape, respectiv la 105 dolari/mia metri cubi, la 1 iulie 2005, si la 110 dolari/mia metri cubi, la 1 octombrie 2005.
Noile tarife reprezinta o crestere totala de 20-25% fata de nivelul inregistrat in prezent. Guvernul va majora si tariful la electricitate, cu un procent cuprins intre 2,5% si 5%.
Concomitent cu aceste cresteri de tarife va fi efectuata si o majorare a accizelor la uleiuri minerale, tutun si alcool, conform valorilor stabilite deja in negocierile cu Uniunea Europeana. Majorarea accizelor se va realiza, de asemenea, cu trei luni mai devreme fata de termenul initial, respectiv de la 1 aprilie, in loc de 1 iulie 2005.
Reducerea evidenta a bugetului familial, pentru paturile sociale care formeaza grosul creditarii de consum, si nu in ultimul rand sporirea continua a atractivitatii imprumuturilor ar putea determina o crestere fara precedent a ratei de neperformanta in domeniul creditarii populatiei. Imprumuturile acordate persoanelor fizice, in afara celor ipotecare, totalizeaza deja pe anul trecut 78.661 miliarde de lei (2 miliarde de euro).
Potrivit Biroului de Credit, numarul total al persoanelor care au avut cel putin un incident de plata la rambursarea unui credit bancar era, la sfarsitul lunii ianuarie, de 226.000 de persoane, din care nu mai putin de 128.500 inca aveau conturi active. BNR nu s-a declarat ingrijorata de aceasta evolutie, opinand ca un procent de neperformanta de sub 2% din totalul creditarii este unul redus.
Consiliul de Administratie al BNR a a decis saptamana trecuta sa reduca rata dobanzii de interventie, pentru a doua oara in acest an, de la 16,5% la 15,75%.
Dobanda de interventie reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara. Scaderea ei nu obliga bancile sa-si reduca dobanzile, dar lasa loc concurentei pe acest palier. Cand dobanda bancii centrale devine tot mai neatractiva, bancile ar trebui sa-si gaseasca surse suplimentare de finantare. Datorita concurentei de pe piata, in astfel de situatii au loc scaderi de dobanzi la creditele acordate populatiei.
O dobanda mai mica inseamna o atractivitate mai mare pentru un imprumut. De aceea, bancile conteaza pe o sporire a numarului de clienti de credite.
O astfel de evolutie nu este deloc nociva, mai ales ca nivelul creditului de consum, de exemplu, este in Romania de numai 5% din PIB. In timp ce in statele vestice se apropie de echivalentul jumatatii Produsului Intern Brut.
Incepand cu jumatatea anului trecut, dobanda de interventie a scazut treptat, de la un nivel de 21,25%, parcurs care s-a reflectat in scaderi ale dobanzilor la imprumuturi si un avans considerabil al creditului neguvernamental.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.