Ieri, la sediul Delegatiei Comisiei Europene in Romania a fost dat publicitatii Eurobarometrul de Opinie Publica in Uniunea Europeana, document care, in premiera, cuprinde si un Raport National pentru Romania.
El a fost efectuat, la cererea C
Ieri, la sediul Delegatiei Comisiei Europene in Romania a fost dat publicitatii Eurobarometrul de Opinie Publica in Uniunea Europeana, document care, in premiera, cuprinde si un Raport National pentru Romania.
El a fost efectuat, la cererea Comisiei Europene, in perioada octombrie - noiembrie 2004, in cele 25 de state membre ale UE, in cele 4 state candidate (Romania, Bulgaria, Croatia si Turcia) si in partea de nord a Ciprului. De altfel, este primul Eurobarometru realizat dupa aderarea la Uniunea Europeana a zece noi tari, intr-un climat european bogat in evenimente. Pentru Romania, principalul obiectiv al raportului este sa arate cum privesc romanii Uniunea Europeana, problemele din tara, institutiile nationale si europene si valorile Uniunii, in general.
Rezultatele cuprinse in Eurobarometru sunt deosebit de interesante, pe alocuri chiar contradictorii. Romanii sunt neinformati, dar deosebit de increzatori in Uniunea Europeana. Concluzia Raportului este clara: "Romania este in topul tarilor care au o mare incredere in Uniunea Europeana. 74 la suta din cei intervievati si-au exprimat increderea in institutiile Uniunii Europene, procentaj urmat de Lituania, cu 68 la suta, Ungaria, cu 64 la suta, si in contrast cu opiniile din Croatia (42 la suta), Marea Britanie (36 la suta) si Suedia (33 la suta). UE se afla pe locul doi in topul increderii romanilor, dupa biserica si inaintea armatei. In ciuda acestei increderi foarte mari, romanii cunosc foarte putin despre modul cum functioneaza Uniunea Europeana, numai bulgarii, turcii si britanicii fiind in aceasta situatie".
Optimism pe termen lung
Potrivit documentului mentionat, ceea ce marcheaza pregnant profilul de opinie al romanilor in context european, la sfarsit de an 2004, este increderea foarte mare in UE si optimismul pe termen lung referitor la cursul vietii sociale si personale.
Pe ambele coordonate romanii se afla in topul tarilor europene, cu 62 la suta persoane care cred ca peste 5 ani vor trai mai bine si cu 74 la suta dintre intervievati declarand ca au incredere in UE.
Daca increderea este la cote inalte, asteptarile se mentin la acelasi nivel. "Pentru romani, Uniunea Europeana inseamna, in primul rand, libertatea de miscare a persoanelor si prosperitate economica, iar asteptarile romanilor privind rolul Uniunii sunt printre cele mai ridicate. Rugati sa specifice primele trei actiuni pe care Uniunea ar trebui sa le intreprinda in Romania, romanii au mentionat combaterea saraciei si a excluziunii sociale (56 la suta), lupta impotriva drogurilor si a crimei organizate (41 la suta) si asigurarea securitatii pe continent (40 la suta)"- se mentioneaza in Raport.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.