La jumatatea lunii ianuarie, o stire de mare senzatie facea inconjurul lumii. Romanca Adriana Iliescu, cea mai varstnica gravida de pe glob, a nascut, la Spitalul ''Panait Sarbu'' din Bucuresti, o fetita de 1,450 de kilograme. Proaspata mamica, in va
La jumatatea lunii ianuarie, o stire de mare senzatie facea inconjurul lumii. Romanca Adriana Iliescu, cea mai varstnica gravida de pe glob, a nascut, la Spitalul ''Panait Sarbu'' din Bucuresti, o fetita de 1,450 de kilograme. Proaspata mamica, in varsta de 67 de ani, a urmat timp de 9 ani diverse tratamente pentru a da nastere acestui copil. Reactiile nu au intarziat sa apara. ''Cum si-au permis medicul Bogdan Marinescu si echipa sa sa o ajute pe aceasta femeie sa dea viata la o asemenea varsta unui copil?''. Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) s-au declarat socati de acest caz. La vremea respectiva, mai exact in data de 17 ianuarie, episcop-vicar Ciprian Campineanul, membru in Comisia de Bioetica a BOR, a declarat ca aceasta comisie ''lucreaza la o reglementare privind reproducerea asistata'' si ca Biserica va organiza o dezbatere publica pe tema reproducerii umane asistate. Nici ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, nu a ratat ocazia de a-si spune punctul de vedere. Printre altele, el a afirmat in data de 19 ianuarie ca ''proiectul de lege privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical va fi repus in discutie in urmatoarea perioada, dupa ce vom avea o intrunire de clarificare finala a pozitiilor cu cei interesati, si anume corpul medical, Biserica, Justitia si reprezentanti ai societatii civile''. Simple vorbe... Dezbaterea nu a avut loc nici in ziua de astazi. Fara ca cei ''interesati'' sa fie chemati la ''discutii deschise'', Ministerul Sanatatii (MS) a trimis de curand la Camera Deputatilor cateva propuneri la proiectul de lege privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata, care a fost dezbatut saptamana trecuta de deputatii din Comisia de Sanatate. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca proiectul, pana la aparitia ''cazului Adriana Iliescu'', a zacut mai bine de un an prin diverse sertare sau s-a reintors de la Presedintie, la sfarsitul lui 2003 - inceputul lui 2004, dupa cum isi reamintesc surse din MS, cu diverse ''observatii''. Probabil, daca nu s-ar fi ''ivit'' cazul Adriana Iliescu, proiectul de lege ar fi ramas tot pe undeva, prin sertare. Cat despre ''promisa'' dezbatere publica, poate aceasta va avea loc dupa ce legea va fi promulgata. Astfel apar unele idei noi, iar legea ''intra'' la modificare. ''Orice este perfectibil'', ca sa citam un parlamentar.
Legea va da multa bataie de cap celor care se vor lovi de ea. Asa cum si problema reproducerii umane asistate este foarte delicata. Pe primul plan deputatii din Comisia de Sanatate au pus confidentialitatea totala a datelor donatorilor de sperma si de ovocite. Deputatii au cazut de comun acord ca niciodata copiii nascuti in urma donarii de sperma sau de ovocite nu trebuie sa cunoasca femeia sau barbatul care au facut ''donatia''. Ei trebuie sa stie ca parintii lor sunt de fapt femeile si barbatii care ii cresc, ii hranesc si le ofera adapost. In teorie, totul este simplu, insa in practica este mai greu. Nu este exclus ca un asemenea copil sa afle de la o ruda sau de la un alt ''binevoitor'' despre ''metoda'' prin care s-a nascut, dupa care sa inceapa cu intrebarile si cautarile pana gaseste ''un indiciu''. Pe de alta parte, donatorii de sperma sau de ovocite nu au voie sa primeasca nici un fel de foloase materiale. ''Daca un cuplu vine cu un donator de sperma sau de ovocite, in functie de situatie, respectivului donator ii este interzis sa primeasca foloase materiale chiar daca acel cuplu insista. Cel mult ii pot deconta donatorului transportul si ii pot plati ziua in care a lipsit de la serviciu pentru a face donarea'', ne-a declarat deputatul Ovidiu Brinzan. Si aici lucrurile sunt discutabile. Poate cuplul iese din clinica si ii da o suma de bani donatorului pe care l-au adus. Un alt punct face referire la donatori, care pot fi rude cu cuplul care are probleme de infertilitate. Nu este exclus ca sora sa doneze ovocite pentru alta sora sau mama, daca este sanatoasa si ''capabila'', sa ''devina'' mama-purtatoare pentru fiica sa.
Multi poate vor condamna acest lucru, insa fiecare cuplu este liber sa aleaga. Nu a fost scapat din vedere nici santajul. Daca donatorul de ovocite vine la usa cuplului si cere bani pentru a nu spune copilului cine este ''adevarata'' mama, cuplul o poate deferi pe aceasta justitiei daca are o anumita sentinta judecatoreasca. Mai exact, inainte ca femeia sa doneze ovocite, cuplul trebuie sa o ia de mana si sa mearga in instanta, unde se vor stabili clar unele clauze vizavi de cuplu si donator. Se da sentinta judecatoreasca, dupa care cine incalca clauzele poate fi dat in judecata. La fel este procedura si in cazul mamei-purtatoare. Medicilor li se interzice sa foloseasca tehnici si metode prin care o femeie aflata la menopauza sa dea nastere unui copil, chiar daca ea cere acest lucru. Doar femeile a caror menopauza a survenit din cauza unor boli sau accidente, inainte de varsta biologica, pot fi asistate sa ramana insarcinate.
Deputatul Brinzan spera ca, in cel mult doua saptamani, legea sa fie promulgata de Presedintie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.