370.000.000 de dolari este valoarea unor bilete la ordin internationale false emise de o banca americana, dar care proveneau din Serbia, puse in circulatie in Romania. Politistii timiseni au inaintat acest dosar Directiei de Investigare a Infractiuni
370.000.000 de dolari este valoarea unor bilete la ordin internationale false emise de o banca americana, dar care proveneau din Serbia, puse in circulatie in Romania. Politistii timiseni au inaintat acest dosar Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, prin intermediul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, pentru continuarea cercetarilor sub acuzatiile de inselaciune, fals in inscrisuri, uz de fals si punere in circulatie de valori falsificate.
Potrivit politistilor de la IPJ Timis, toata afacerea a fost demascata la inceputul lunii februarie cand Ioan M., asociat si director la o firma din Timisoara a depus o plangere penala. Acesta i-a acuzat pe J. Krunislav, 67 de ani, si pe Viorel R., 53 de ani, de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals. "Reclamatia lui Ioan M. s-a bazat pe faptul ca in anul 2003 l-a cunoscut pe Iovanovici K., prin intermediul unor reprezentanti ai unei cooperative de credit, in care dorea sa intocmeasca un plan de finantare a firmei sale", precizeaza un comunicat al IPJ Timis.
Pentru a pune la punct acest lucru, Iovanovici i-a prezentat reclamantului un document autentificat la notariatul de stat, care ii dadea calitatea de membru al cooperativei, insa care nu era mentionat la Registrul Comertului Timis. De asemenea, i-a mai dat un act aditional al unei societati din Pitesti, din care reiesea ca detine o suta de parti sociale in valoare de 10.000.000 lei, lucru care, de asemenea, nu era mentionat la ORC Pitesti. "In baza acestor documente, s-a incercat punerea in circulatie a diverse documente si instrumente financiare falsificate sau iesite din uz", mai spun anchetatorii.
Scrisoare de garantie, "cusuta" cu ata alba
Pentru ca totul sa mearga "snur", la 7 august 2003, s-a incheiat un contract de asociere in participatiune intre cele doua societati. Prin acest document, Krunislav se obliga sa obtina de la banci din strainatate scrisori de garantie valabile si necesare pentru finantarea unor operatiuni de leasing si pentru efectuarea unor importuri.
Astfel, in acelasi an, in septembrie, ei au luat legatura cu reprezentantul unei banci din Timisoara pentru a asigura garantie financiara pentru un import de grau din Canada in valoare de 60.000.000 dolari. Tranzactia urma sa se desfasoare si prin firma al carei director era Ioan M. In vederea realizarii acestei finantari, Krunislav a depus scrisoarea de garantie bancara in valoare de 25.000.000 dolari in favoarea lui Vlastimir S. si cesionata, ulterior, de acesta in favoarea primului.
"Deoarece a avut dubii asupra veridicitatii acestui act, Ioan M. a depus o copie a acestuia la banca respectiva, primind drept raspuns ca aceasta este falsa.

Investitii, doar pe hartie
Anchetatorii mai spun ca in aceeasi perioada, Iovanovici si Viorel R. au incercat sa puna in circulatie si alte documente financiare false fara acoperire pentru obtinerea de garantii bancare.
In acest sens, ei au depus in seiful respectivei cooperative de credit 185.000 de bilete la ordin internationale in valoare de 370.000.000 dolari, emise de o banca americana, care s-au dovedit a fi fara acoperire, intrucat institutia emitenta intrase in faliment in 1996. "In urma verificarilor s-a stabilit ca biletele in valoare de 2.000 dolari fiecare provin din Serbia, de la o societate, care le-a cesionat lui Iovanovici pentru a le folosi la investitii in Romania. Valoarea totala a acestor bilete internationale cesionate si introduse in tara noastra este de 370.000.000 dolari. Acestea au fost ridicate din seiful cooperativei de credit in luna martie 2004 de catre Viorel R.", precizeaza politistii.
Ancheta in acest dosar complex este continuata de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, pentru inselaciune, fals in inscrisuri, uz de fals si punerea in circulatie de valori falsificate.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.