Dolarul si euro au scazut ieri puternic fata de moneda nationala, coborand mult sub pragurile psihologice de 28.000, respectiv 36.000 de lei. Pentru astazi, BNR a fixat cursul euro la 35.515 lei, cu nu mai putin de 508 lei sub cursul precedent. Dolar
Dolarul si euro au scazut ieri puternic fata de moneda nationala, coborand mult sub pragurile psihologice de 28.000, respectiv 36.000 de lei. Pentru astazi, BNR a fixat cursul euro la 35.515 lei, cu nu mai putin de 508 lei sub cursul precedent. Dolarul a cazut si mai mult, pierzand 623 de lei pana la 27.385 de lei. Raportul de schimb al monedei europene a coborat la un nivel al cotatiei neintalnit de la finele lunii martie 2003. Situatia sta si mai rau la dolar care se afla la cel mai mic nivel din martie 2001.
Cele doua praguri doborate ieri erau puternic amenintate la sfarsitul saptamanii trecute, cand BNR a cotat euro la 36.023 de lei, iar dolarul la 28.008 lei.
De la inceputul anului, euro a coborat cu 10,45%, iar deprecierea fata de 14 februarie 2004 este de aproape 13%. Dolarul a pierdut in ultimul an 13,82%, iar de la 1 ianuarie 2005 a avut o depreciere cu 5,7%.
Leul s-a apreciat fata de toate valutele. Lira sterlina a pierdut ieri 647 de lei, fiind cotata la 51.606 lei. Aurul este mai "ieftin" cu 3.458 de lei, gramul de metal galben fiind cotat pentru azi la 371.960 de lei.
Pe piata internationala dolarul este in cadere libera fata de toate devizele. Un euro valora ieri 1,29 dolari.
Analistii cred ca avansul monedei unice europene fata de deviza americana a fost impulsionat de comentariile oficialilor europeni.
Vicepresedintele Bancii Centrale Europene, Lucas Papademos, a declarat ca institutia financiara este gata sa intervina pe piata valutara in cazul in care relansarea economica din zona euro va fi amenintata.
Comunicatele BNR
isi fac datoria
Aceasta apreciere puternica a leului este raspunsul direct al pietei valutare la un comunicat remis duminica de BNR in care banca centrala isi afirma intentia de a nu mai cumpara valuta de pe piata decat in cazuri exceptionale.
O apreciere de aceeasi natura s-a petrecut si in noiembrie, cand banca centrala a anuntat prima oara ca-si va limita interventiile pe piata valutara.
Principalele valute au scazut atunci cam in acelasi mod ca si ieri. BNR nu s-a tinut insa de cuvant si ascensiunea accelerata a leului a fost oprita de interventii zilnice care au urcat rezerva valutara a bancii centrale la o suma ce asigura nu mai putin de 5 luni de importuri.
Capitalurile speculatorii,
la originea urcarii, dar
si a coborarii leului
Desi BNR a lansat semnale ca nu ar fi foarte ingrijorata de intrarile spreculative de capital, modul de actiune in piata tradeaza o grija crescuta in acest sens.
Potrivit unor estimari, in Romania au intrat peste 2 miliarde de euro in capitaluri speculatorii, bani plasati in depozite bancare de concerne straine pentru a profita de diferenta mare de dobanda intre leu si valuta.
Volumul este foarte ridicat in conditiile in care contul de capital nu este inca liberalizat. Cel mai probabil incepand cu 10 aprilie, legislatia va permite cetatenilor straini sa-si plaseze banii in conturi romanesti.
Leul va continua sa creasca tocmai din cauza supraofertei de valuta din piata. In cursul anului viitor s-ar putea sa vedem insa si reversul medaliei.
Intr-un scenariu in care capitalurile speculatorii incep sa paraseasca tara cu tot cu dobanzile acumulate, leul trebuie pregatit pentru un salt in gol.
Ar fi o reeditare a situatiei din Ungaria, unde, la un an dupa liberalizarea contului de capital, forintul a cazut abrupt dupa ce se intarise pe baza supraofertei de valuta generata de fondurile speculatorii straine.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.