In saptamana 7-11 februarie, valoarea totala tranzactionata la Bursa de Valori a crescut usor fata de saptamana precedenta, cu circa 5 la suta, pana la nivelul de 2.154 miliarde lei. Media zilnica a valorii schimburilor a fost foarte ridicata, de 431
In saptamana 7-11 februarie, valoarea totala tranzactionata la Bursa de Valori a crescut usor fata de saptamana precedenta, cu circa 5 la suta, pana la nivelul de 2.154 miliarde lei. Media zilnica a valorii schimburilor a fost foarte ridicata, de 431 miliarde lei pe sedinta, sectorul financiar-bancar dominand tranzactiile, cu o cota de piata de 81,84 la suta din totalul schimburilor. Toti indicii bursei au scazut fata de saptamana precedenta, exceptia ramanand in continuare indicele BET-FI, care a avut o apreciere saptamanala pe fondul posibilei modificari a pragului maxim de detinere. Indicele BET a suferit o depreciere saptamanala de 1,94 la suta, in principal pe fondul scaderii pretului titlurilor Antibiotice Iasi, Rompetrol Rafinare Constanta si Impact Bucuresti. Indicele BET-C a coborat cu 2,32 la suta, tendinta majoritatii emitentilor fiind de scadere. Indicele BET-FI a fost singurul care a cunoscut o apreciere saptamanala de 4,45 la suta, iar maximul istoric a fost atins in penultima sedinta a saptamanii: 28.014,33 puncte. Acest maxim aduce investitorilor un randament mediu de 62,06 la suta fata de finalul anului 2004. In saptamana curenta, un numar de 36 de emitenti au suferit deprecieri fata de doar 13 care s-au apreciat.
In topul cresterilor s-au aflat actiunile MJ Maillis, care au castigat 12,5 la suta, urmate de titlurile SIF Transilvania, aceasta avand o apreciere saptamanala de 8,72 la suta, si de SIF 2 Moldova, cu un plus de 5,88 la suta. Cel mai mult au scazut actiunile Rafinariei Astra, acestea pierzand 28,45 la suta dupa ce rafinaria a anuntat sistarea productiei si intrarea in conservare.
Cel mai lichid emitent al sedintei curente a fost Banca Transilvania, valoarea totala a schimburilor depasind 673 miliarde lei, adica peste 31 la suta din totalul tranzactiilor pietei. Dupa ce a scazut drastic catre un minim de 10.700 lei pe actiune, titlurile Bancii Transilvania au revenit pe finalul saptamanii in zona maximului istoric apropiindu-se de pragul de 13.000 lei/actiune. Suspendate in doua sedinte bursiere, SIF-urile vor trebui sa dea in acest an examenul legat de eliminarea sau nu a celebrului prag de detinere maxima de 0,1 la suta. SIF-urile se vor relua la tranzactionare in sedinta de astazi, dupa ce investitorii au fost deplin informati despre Instructiunea nr. 2/2005 pentru incadrarea SIF-urilor in prevederile Legii 297/2004. Cu toate ca au fost prezente doar trei din cinci sedinte bursiere, SIF-urile au acaparat circa 30 la suta din valoarea tranzactiilor pietei, iar cresterea saptamanala a lor a fost de peste 4,45 la suta. Cel mai cautat a ramas in continuare SIF Oltenia, acesta fiind singurul care se tranzactioneaza inca sub valoarea unitara a activului net.

Saptamana de cosmar la Bursa de Valori
Scaderile au devenit abrupte spre finalul sedintei de miercurea trecuta, cand piata a fost suspendata conform regulamentelor pe fondul unei deprecieri a tuturor indicilor cu peste 10 la suta intr-o singura sedinta. Panica accentuata a fost cauzata cel mai probabil de declaratia oficiala a guvernantilor referitoare la inzecirea impozitului aplicat castigului pe piata de capital - si asta incepand cu data de 1 aprilie 2004. Valul de vanzari a dus la o depreciere incredibila a cotatiilor si inevitabil la probleme tehnice cu softul de tranzactionare. Pentru prima data, piata a consemnat scaderi drastice ale cotatiilor, brokerii vazand SIF-urile fara cumparare si cu cotatii ce indicau scaderi mai mari de 12 la suta. Dupa suspendarea sedintei de tranzactionare, Ministerul de Finante a venit cu precizari ulterioare care au mai calmat scaderile, indicii incheind sedinta cu un minus de 4 la suta, recuperat integral in sedintele urmatoare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.