Arthur Miller, unul dintre cei mai importanti dramaturgi ai scolului XX, a dorit sa-si petreaca ultimele clipe de viata in casa pe care a cumparat-o in timp ce era casatorit cu cea mai celebra actrita a tuturor timpurilor, Marilyn Monroe. La inceputu
Arthur Miller, unul dintre cei mai importanti dramaturgi ai scolului XX, a dorit sa-si petreaca ultimele clipe de viata in casa pe care a cumparat-o in timp ce era casatorit cu cea mai celebra actrita a tuturor timpurilor, Marilyn Monroe. La inceputul saptamanii trecute, cu doua zile inainte de a parasi aceasta lume, scriitorul le-a cerut apropiatilor sai sa-l duca la ferma sa din secolul al XVIII-lea din Roxbury, Connecticut, pe care o achizitionase in 1958, in cel de-al doilea an al mariajului sau cu Monroe, relateaza cotidianul britanic "Daily Telegraph".
Miller, in varsta de 89 de ani, suferind de cancer, a decedat joi seara, la locuinta sa din Connecticut, unde se afla impreuna cu cei dragi lui. In ultimele zile de viata, mai toti apropiatii scriitorului s-au perindat pe la capataiul acestuia. Printre acestia - fiica dramaturgului, Rebecca, actrita casatorita cu Daniel Day-Lewis, nepotii, si Agnes Barley, pictorita in varsta de 34 de ani care i-a fost iubita in ultimii doi ani. Miller a decedat joi, in jurul orei 22.00 (vineri, 06.00 ora Romaniei). "Toti copiii si o parte dintre nepoti erau acolo (...). Nu sunt sigura in ce masura era constient de prezenta lor in ultimele sale momente", a precizat Joan Copeland, la locuinta careia scriitorul si-a petrecut ultimele saptamani din viata. "Cancerul a fost diagnosticat in urma cu cateva saptamani. A fost un lucru foarte, foarte dureros. Insa el a avut companie in tot timpul pe care l-a petrecut aici si a primit vizite, desi acestea au fost foarte scurte. Era la curent cu tot, asculta muzica si am avut invitati care au cinat cu noi aproape in fiecare seara", a adaugat Rebecca, fiica dramaturgului. "Nu si-a pierdut cunostinta in perioada cat a stat aici. Mintea lui functiona foarte bine. Desi avea unele dificultati de vorbire, era capabil sa comunice cu ajutorul mainilor si prin intermediul unor miscari ale capului (...). In ultimele doua saptamani, a fost imobilizat la pat. Declinul lui a fost unul spectaculos. Uneori nu mai dorea sa vada pe nimeni", a mai precizat fiica dramaturgului. Arthur Miller a fost externat de la Centrul pentru combaterea cancerului Memorial Sloan Kettering din New York in urma cu cateva saptamani si a fost transportat la locuinta surorii sale. Martea trecuta, el a fost dus, la cererea sa, la ferma lui din Roxbury, de care era extrem de atasat.
Arthur Miller a scris "Toti erau fiii mei" (1947), "Moartea unui comis-voiajor" (1949), "Vrajitoarele din Salem" (1953) si "Dezaxatii" (1961). Pentru piesa "Moartea unui comis-voiajor" a primit Premiul Pulitzer pe cand avea doar 33 de ani. Casatoria cu Marilyn Monroe in 1956 i-a adus si mai multa faima, dar scriitorul a spus tot timpul ca nu si-a dorit o astfel de notorietate. Cei doi au divortat dupa cinci ani. Cativa ani mai tarziu, Miller spunea ca fosta sa sotie avea "un potential autodistructiv de neimaginat", adaugand ca pe toata durata mariajului intreaga sa atentie si energie au fost concentrate pentru a o ajuta sa-si depaseasca problemele. "Din pacate, stradaniile mele au fost in zadar", spunea Miller. Numeroase personalitati, printre care scriitorul Salman Rushdie, dramaturgul si politicianul ceh Vaclav Havel, dramaturgul Edward Albee si actorii Kevin Spacey, Todd Haimes si Brian Dennehy, i-au adus omagii lui Arthur Miller, care, impreuna cu Eugene O'Neill si Tennessee Williams, a format trio-ul de vis al teatrului american. De asemenea, in semn de respect pentru Miller, teatrele de pe Broadway si-au stins vineri seara luminile. Robert Whitehead, producator pe Broadway care a lucrat adesea cu Miller, a declarat pentru New York Times ca dramaturgul a cautat sa fie "o lumina asupra lumii". "Si-a petrecut viata cautand raspunsuri la nedreptatea pe care o vedea in jur", a spus Whitehead.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.