Europenii sunt inca in urma la capitolul cercetare si tehnologie, se arata intr-un nou raport citat de EUobserver. Documentul publicat saptamana trecuta a evaluat programele de cercetare si dezvoltare din Uniunea Europeana si impactul lor asupra pote

Europenii sunt inca in urma la capitolul cercetare si tehnologie, se arata intr-un nou raport citat de EUobserver. Documentul publicat saptamana trecuta a evaluat programele de cercetare si dezvoltare din Uniunea Europeana si impactul lor asupra potentialului de inovatie.
In timp ce se apreciaza ca fondurile europene alocate acestor programe constituie o "contributie majora", raportul sugereaza ca, pentru a avea un efect mai mare pe viitor, este nevoie de mai multe resurse, de participarea industriei si de simplificarea procedurilor din administratie.
"Cumva am pierdut trenul", apreciaza Erkki Ormala, presedintele comisiei care a intocmit raportul. "Uniunea Europeana ramane in urma. Iar acum se exercita presiuni asupra noastra nu numai din partea rivalilor traditionali precum Statele Unite sau Japonia, ci si din partea unor tari precum China, India sau Brazilia. Trebuie sa facem fata unei concurente mult mai acerbe, in ceea ce priveste talentul si cunoasterea, decat ne-am obisnuit", afirma Ormala.
Janez Potocnik, comisar european pentru cercetare, considera ca rezultatele raportului reprezinta un motiv pentru dublarea fondurilor din portofoliul sau, pentru urmatorul exercitiu bugetar din perioada 2007-2013. "Nu dorim sa inregistram cresterea economica prin scaderea standardelor sociale sau de mediu. Astfel ca pentru a concura la nivel global, trebuie sa ne concentram asupra cunoasterii", declara recent Potocnik adaugand ca programele din UE ar trebui sa "constituie o legatura intre inovatia practica si cercetare".
Raportul enumera cateva posibile solutii pentru rezolvarea lipsurilor subliniate. In document se arata ca Uniunea Europeana ar trebui sa atraga si sa rasplateasca cele mai mari talente, sa mobilizeze resursele pentru inovatie si sa impulsioneze cooperarea dintre Guverne, mediul de afaceri si universitatile din domeniul cercetarii. De asemenea, se sustine ideea infiintarii unui Consiliu European al Cercetarii pentru promovarea excelentei si incurajarea implicarii mai active a industriei, in special din partea Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM).

IMM-urile se considera ignorate
Cu toate acestea, reprezentantii sectorului de IMM-uri se plang ca ideile lor legate de finantarea cercetarii si inovatiei din Uniune nu sunt luate in considerare. "Nu este vorba de cat este de mare bugetul pentru IMM-uri si implicarea lor in astfel de proiecte.
Majoritatea obtin proiecte foarte mari, pe termen lung. Este vorba, mai degraba, de alocarea fondurilor", sustine Ullrich Schroeder, din cadrul principalei organizatii de profil - UEAPME. Acesta afirma ca, in timp ce unele rapoarte au subliniat deja faptul ca IMM-urile ar trebui sa se implice mai mult daca se doreste atingerea obiectivului (prevazut in Agenda de la Lisabona) de a aloca trei la suta din PIB pentru cercetare si dezvoltare, in realitate, IMM-urile nu sunt sprijinite la fel de mult ca si marile companii multinationale. "Nu se pune problema ca membrele UE investesc in universitati mai putin decat se face in Statele Unite, dar marea diferenta este ca IMM-urile europene investesc numai opt la suta din suma investita in Statele Unite si, pur si simplu, nu este suficient", apreciaza Ullrich Schroeder.
"Comisia Europeana este mai preocupata de marile companii si sectorul de inalta tehnologie, in timp ce inovatia este necesara si in alte arii, mult mai pragmatice", incheie Schroeder.

Guenter Verheugen tine cu "campionii europeni"
Comisarul european al Industriei, Guenter Verheugen, sustine adoptarea unor reglementari favorabile anumitor companii, ajutate de autoritati sa devina "campioni europeni" competitivi pe piata mondiala, transmite Mediafax. Intr-un interviu acordat cotidianului financiar belgian L'Echo, Verheugen a adaugat, totusi, ca nu agreaza ideea incalcarii reglementarilor privind concurenta. "Mi-ar placea ca UE sa fie scena de creare a unor companii puternice, dar procesul de constituire al acestora nu ar trebui sa fie unul artificial", a afirmat el. Ideea favorizarii anumitor companii, pentru a le ajuta sa devina competitive pe piata mondiala, face obiectul unor dezbateri aprinse in cadrul UE. Initiativa este sustinuta, in principal, de Guvernele Frantei si Angliei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.