Diferenta dintre valoarea exporturilor si cea a importurilor americane a atins un nou record de 671,7 miliarde de dolari in 2004 (echivalentul a cinci la suta din economia SUA), transmite BBC.
Potrivit cifrelor publicate de departamentul pent

Diferenta dintre valoarea exporturilor si cea a importurilor americane a atins un nou record de 671,7 miliarde de dolari in 2004 (echivalentul a cinci la suta din economia SUA), transmite BBC.
Potrivit cifrelor publicate de departamentul pentru comert, deficitul comercial consemnat de Statele Unite, anul trecut, este cu 24,4 la suta mai mare decat recordul precedent, din 2003, de 496,5 miliarde de dolari.
Deficitul comercial in relatia cu China, in crestere cu 30,5 la suta (pana la 162 miliarde de dolari), a fost cel mai mare deficit comercial inregistrat vreodata cu o singura tara. Cu toate acestea, in luna decembrie, deficitul comercial lunar a scazut cu 4,9 la suta. Cererea de bunuri de orice fel, de la autoturisme de import pana la vin si branza, a atins niveluri record, anul trecut, cifrele riscand sa dea nastere unui val de critici la adresa politicilor economice ale presedintelui George W. Bush.
Democratii sustin ca Administratia de la Casa Alba nu ia suficiente masuri pentru a elimina practicile neloiale in ceea ce priveste comertul exterior.
Administratia Bush argumenteaza, insa, ca deficitul comercial reflecta faptul ca Statele Unite inregistreaza o rata mai mare de crestere decat restul lumii, generand o cerere mai mare de bunuri de import.
Pentru intreg anul trecut, exporturile americane au avansat cu 12,3 la suta, pana la valoarea de 1,15 mii de miliarde de dolari, insa importurile au consemnat o rata si mai mare de crestere, de 16,3 procente, pana la noul record de 1,76 de mii de miliarde de dolari.
Importurile nu au fost afectate de deprecierea dolarului, de anul trecut, economistii fiind de parere ca deficitul se va majora si anul acesta, chiar daca moneda americana se va redresa in raport cu celelalte valute.

Energia alimenteaza surplusul comercial al Rusiei
Excedentul comercial al Rusiei a atins, in decembrie, o valoare de peste noua miliarde de dolari, in crestere cu 3,2 la suta fata de cele peste opt miliarde consemnate in luna precedenta si cu peste 60 la suta mai mult decat cele peste cinci miliarde de dolari, din decembrie 2003, anunta The Russia Journal Daily.
Cifrele publicate de banca centrala indica faptul ca surplusul comercial in relatia cu Comunitatea Statelor Independente (CSI) a atins, in decembrie 2004, valoarea de 1,382 de miliarde de dolari, cu 21,2 la suta mai mult decat in luna precedenta. Excedentul inregistrat cu celelalte tari cu care Rusia are relatii comerciale a fost de 7,641 miliarde de dolari, cu 0,5 la suta mai mult decat in noiembrie 2004. Valoarea totala a exporturilor realizate in decembrie 2004 a fost de peste 19 miliarde de dolari, cu 8,8 la suta mai mult decat in luna precedenta si cu aproape 39 la suta mai mult decat in aceeasi luna a anului 2003. Combustibilul si energia au constituit marea parte a exporturilor, respectiv peste 58 la suta, valoarea fiind cu 36 de procente mai mare decat in anul precedent.

Deficit pentru prima data in patru ani, in Franta
Valoarea importurilor Frantei a depasit-o pe cea a exporturilor, in anul 2004, pentru prima data in ultimii patru ani, a declarat ministrul Comertului Exterior, François Loos, informeaza Mediafax.
Deficitul comercial a atins, astfel, nivelul de sapte miliarde de euro, fata de un excedent de patru miliarde de euro in 2003. "As cataloga, totusi, acest deficit drept dinamic, intrucat exporturile au crescut cu 5,6 la suta. E adevarat ca si importurile au urcat cu opt procente", a adaugat Loos.
El a mai mentionat ca economia franceza a avansat in 2004 cu aproximativ 2,5 la suta, nivel tintit, de altfel, de Guvern. In anul 2000, deficitul comercial al Frantei atinsese 4,1 miliarde de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.