Combinatul, care nu are autorizatie de mediu, a primit amenzi pe banda rulanta si intra in conservare. Pentru ecologizare ar fi fost necesare investitii de 25 de milioane de euro, dar compania condusa de Ioan Niculae nu a cheltuit nici macar un cent.

Combinatul, care nu are autorizatie de mediu, a primit amenzi pe banda rulanta si intra in conservare. Pentru ecologizare ar fi fost necesare investitii de 25 de milioane de euro, dar compania condusa de Ioan Niculae nu a cheltuit nici macar un cent. Conducerea combinatului sustine ca principalul motiv pentru incetarea activitatii il reprezinta nealimentarea cu gaz metan la parametrii de functionare a instalatiilor

Combinatul chimic Sofert din Bacau si-a incetat activitatea pe termen nelimitat, iar instalatiile au fost pregatite pentru a intra in conservare. Cornel Carnu, directorul general al Sofert Bacau, a declarat ca principalul motiv pentru incetarea activitatii este reprezentat de problemele din sistemul de alimentare
cu gaz metan.
"Am cateva probleme tehnice, motiv pentru care am fost opriti pret de cateva saptamani. Cand am incercat sa reluam productia, nu am reusit din cauza debitului insuficient de gaz metan. Imi pare rau ca nu am luat mai devreme decizia de a opri instalatiile. Am consumat mai bine de doua saptamani gaz metan de un miliard de lei pe zi", spune directorul Carnu.
La fel de neclara precum reluarea activitatii este si soarta salariatilor. "Daca dupa ce vom cantari mai atent lucrurile ne vom da seama ca o reluare a productiei nu va fi posibila prea curand, vom aplica prevederile contractului colectiv de munca. Asta inseamna, dupa caz, trecerea direct in somaj sau plata salariilor compensatorii", a mai spus Cornel Carnu.

Amenzi de 1,5 miliarde de lei
Cu siguranta, cei 200.000 de locuitori ai orasului sunt cei mai fericiti de inchiderea combinatului, chiar daca repornirea este inca posibila. Amplasarea nefericita a instalatiilor, pe albia Siretului si la numai trei kilometri de centrul orasului, dar mai ales lipsa investitiilor in masuri de combatere a emisiilor au transformat Bacaul intr-unul dintre cele mai poluate orase din tara. Emisiile de amoniac sunt frecvente, iar atunci cand curentii le abat asupra orasului, aerul devine irespirabil.
Locuitorii din apropierea combinatului au fost subiect de studii medicale, astmaticii si batranii raman in casa cand este ceata de amoniac, iar cei care indraznesc totusi sa iasa pe strada, o fac cu batista la nas.
Au existat perioade cand Sofert a poluat chiar si trei zile la rand orasul.
Gradul mare de poluare a determinat constituirea unui adevarat comandament anti-Sofert, format din comisari de mediu, reprezentanti ai Primariei si ai Prefecturii Bacau. Demersurile au ajuns pana la Ministerul Mediului, de unde raspunsurile au fost insa lipsite de vlaga.
Sofert a facut totusi demersuri pentru obtinerea autorizatiei integrate de mediu, dar pentru asta erau necesare investitii de 25 de milioane de euro in instalatii nepoluante, ceea ce nu s-a intamplat.
In ultimul an si jumatate, combinatul omului de afaceri Ioan Niculae a scaldat de noua ori Bacaul in amoniac.
Aparatele Garzii de Mediu au inregistrat valori si de pana la opt ori mai mari ale concentratiei de amoniac in aer, peste limita admisa, de 0,3 mg/mc.
Ca urmare, comisarii de mediu au aplicat amenzi care au insumat aproape 1,5 miliarde de lei, majoritatea contestate in instanta.

Poveste similara la Savinesti, acelasi patron cu Tutunul Romanesc
Combinatul Sofert este detinut de grupul de firme S.C. INTERAGRO S.A., care mai controleaza printre altele Societatea Nationala Tutunul Romanesc si S.C. AZOCHIM S.A. Savinesti.
Conform Agentiei de Protectie a Mediului Neamt, in zona Savinesti, aflata sub impactul platformei chimice Savinesti - Roznov, s-au analizat indicatorii amoniac, dioxid de azot, dioxid de sulf si sulfati in suspensie in trei puncte de control gestionate de IPM Piatra Neamt si unul exploatat de SC FIBREXNYLON SA. In timp, s-au inregistrat depasiri ale CMA la indicatorul amoniac, cu o frecventa de 3,6 la suta raportata la un numar de 609 probe/an. Valoarea maxima inregistrata a fost de 0,325 mg/mc.
Conform inspectorilor de mediu, principala sursa de poluare cu amoniac o reprezinta emisiile difuze din perimetrul SC AZOCHIM SA si SC FIBREX SA generate de manevrele de destocare a amoniacului, transport in cisterne CFR care prezinta neetanseitati.
Aceste depasiri s-au inregistrat pe fondul unor conditii meteo nefavorabile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.