Inlocuirea lui Avi Dichter din functia de comandant al serviciilor secrete interne Shin Beth (Shabak) s-a anuntat brusc si la o ora neuzuala: 23:25. Probabil pentru ca presa sa nu poata s-o insereze in paginile ziarelor de dimineata. Se mai crea astf
Inlocuirea lui Avi Dichter din functia de comandant al serviciilor secrete interne Shin Beth (Shabak) s-a anuntat brusc si la o ora neuzuala: 23:25. Probabil pentru ca presa sa nu poata s-o insereze in paginile ziarelor de dimineata. Se mai crea astfel un spatiu de manevrare informationala, dar cotidianele ebraice s-au aflat pe faza. La ora 23:25, premierul Ariel Sharon i-a telefonat lui Iuval Diskin si l-a anuntat ca a fost numit comandant al Shabakului. Un scurt dialog - cei doi se cunosc bine, de multa vreme - si cateva minute mai tarziu, Sharon vorbea cu A., seful adjunct in functie al Shabakului. Si acesta candidase la sefie. Cu A. prim-ministrul Sharon a vorbit mai mult, avea nevoie sa-i indulceasca esecul. La varsta de 49 de ani, noul sef al Shabakului e cunoscut in randurile celor care lucreaza in varful serviciilor secrete ca un super-profesionist, prietenos, carismatic, un om cu suflet, de o cultura vasta. Scrie chiar si poezii si iubeste filosofia.
Cum ajunge un umanist ca acesta sa comande serviciile secrete cele mai dure din lume? Biografia lui Iuval Diskin, atat cat se cunoaste, ni-l descopera ca pe un soldat care si-a inceput cariera "din transee", adica de jos. A urcat treapta cu treapta in organigrama serviciilor secrete. Mai intai a fost seful unei echipe informationale in orasul palestinian Tulkarem, apoi comandantul departamentului de lupta impotriva terorismului arab, seful zonei Ierusalim si, in ultima vreme, responsabil cu "lichidarile selective" ale celor implicati in acte teroriste.
Absolvent al Universitatii Bar Ilan (Facultatea de istorie a Israelului) si al Universitatii din Haifa (Facultatea de stiinte politice), Iuval Diskin este "tatal actiunilor lichidarilor selective", strategie de lupta anti-terorista pe care el a inventat-o si a pus-o in aplicare. E adevarat ca aceasta strategie nu a fost bine primita in unele centre politice internationale, dar s-a dovedit deosebit de eficace.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.