Cresterea preturilor la utilitati ingrijoreaza intreprinzatorii romani, care isi vad afacerile amenintate. Potrivit Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), majorarea tarifelor la utilitati, inaintea datei stabilite initial, va determina s
Cresterea preturilor la utilitati ingrijoreaza intreprinzatorii romani, care isi vad afacerile amenintate. Potrivit Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), majorarea tarifelor la utilitati, inaintea datei stabilite initial, va determina scaderea competitivitatii produselor romanesti si inchiderea unui numar mare de firme. "AOAR apreciaza ca graba cu care se impune cresterea preturilor resurselor energetice, inainte ca societatile comerciale romanesti sa poata dispune de fondurile necesare modernizarii tehnologiilor si reducerea intensitatii energetice in diverse sectoare de activitate, va duce la pierderea rapida a competitivitatii multora dintre produsele romanesti, inchiderea unui numar mare de firme si pierderea pe aceasta cale a unor contribuabili, importanti tocmai pentru alimentarea bgetului de stat", se arata intr-un comunicat de presa. Confederatia patronala UGIR 1903 atrage, de asemenea, atentia asupra faptului ca majorarile preturilor la utilitati si innasprirea fiscalitatii pun in pericol obiectivul cresterii competitivitatii economiei romanesti. Conform UGIR 1903, masurile recent anuntate reflecta vechea mentalitate a Guvernului care lua decizii cu impact major in economie fara consultarea partenerilor sociali, si in primul rand a patronatului. "Vor fi inregistrate noi pierderi de piete pentru oamenii de afaceri din Romania si, implicit, cresterea somajului si reducerea nivelului de trai al populatiei", subliniaza confederatia patronala.
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania solicita, in acest context, analizarea si dinamizarea semnificativa a functionarii Fondului pentru Eficienta Energetica si construirea de noi mecanisme menite sa alinieze tehnologiile romanesti la nivelul mediu european. Potrivit AOAR, este necesara, de asemenea, promovarea de catre Guvern a unor programe transparente care sa determine cresterea productiei de bunuri pentru piata interna, pentru investitii noi si pentru export. In opinia oamenilor de afaceri, vor fi atenuate, astfel, efectele negative ale masurilor care vor fi aplicate de la 1 aprilie 2005.
Dupa asaltul preturilor, urmeaza cel al impozitelor
Oamenii de afaceri se plang, in plus, da faptul ca efectele negative ale cresterii preturilor la utilitati vor fi potentate de majorarea unor impozite, din aprilie. "Masurile de impozitare drastica a dividendelor si resurselor financiare ale societatilor comerciale si populatiei sunt periculoase, primele efecte urmand a se concretiza in reducerea volumului surselor de finantare ale sistemului bancar si asa insuficient dezvoltat, cresterea costurilor si asa extrem de mari ale creditelor oferite de banci si agravarea la niveluri de nesuportat a situatiei societatilor producatoare de bunuri", apreciaza AOAR. Oamenii de afaceri se asteapta, in acest context, la o reducere a activitatii productive la nivel general si la o reducere a veniturilor statului, care va agrava echilibrul bugetar. Si reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) sunt nemultumiti de majorarea impozitului pe dobanzile la depozitele bancare. In opinia lor, aceasta masura va afecta, in special, firmele care au profit, pe care le va descuraja sa economiseasca si, de asemenea, sa apeleze la credite. Un sondaj efectuat efectuat de CNIPMMR in luna ianuarie a acestui an, asupra a 257 de firme, arata ca principalele dificultati cu care se confrunta agentii economici sunt blocajul financiar (27,3% din societatile intervievate), lipsa comenzilor (16,6%) si fiscalitatea excesiva (15,4%).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.