Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a dezinformat oficial ziarul ZIUA, prin adresa nr. 180383/10.02.2005, prin care ni s-a comunicat: "salariile politistilor sunt confidentiale". Prin adresa emisa, ca raspuns la o solicitare a ziarului ZIUA
Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a dezinformat oficial ziarul ZIUA, prin adresa nr. 180383/10.02.2005, prin care ni s-a comunicat: "salariile politistilor sunt confidentiale". Prin adresa emisa, ca raspuns la o solicitare a ziarului ZIUA, prin care ceream in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la unele informatii de interes public, MAI a dovedit dispret fata de valorile democratice si fata de lege. Atitudinea Internelor surprinde cu atat mai mult cu cat intrebarile punctuale adresate de ZIUA vizau confirmarea faptului ca fostul chestor sef Toma Zaharia (pensionat cu mare tam-tam saptamana trecuta) s-a retras cu o pensie enorma pentru un bugetar, de 45 de milioane de lei, lunar, si a primit o suma globala de peste un miliard de lei, cu titlu de ajutor de pensionare, ca sa-si "dreaga" batranetile. Poate ca tocmai precizia informatiilor noastre a determinat MAI sa invoce existenta unor "acte normative in vigoare" - fara sa le indice - pentru a ne refuza un raspuns asupra unei chestiuni de interes public. Minciuna MAI este usor de demontat cu urmatoarele argumente: salariul presedintelui Romaniei este public, salariile parlamentarilor de asemenea. La fel si cele ale magistratilor si functionarilor publici. Doar ale politistilor, cica, "sunt confidentiale". Dezinformarea Internelor dovedeste fara putinta de tagada teama care mai exista fata de fostul secretar de stat Toma Zaharia, poreclit "TeZeu" (dupa initialele numelui). El a reusit performanta sa-si subordoneze in ultimii ani un intreg aparat politienesc care i-a raspuns favorabil mai ales in musamalizarea dosarului SINTOFARM, pentru care presa l-a numit "Generalul Heroina". (Razvan SAVALIUC)
Curatenie in MAI
Sase ofiteri de politie cu functii de conducere in Ministerul Administratiei si Internelor, dintre care trei ale caror nume au fost implicate in mai multe scandaluri, vor parasi sistemul, fiind scosi la pensie. Ministrul de Interne Vasile Blaga a aprobat incetarea raporturilor de serviciu cu MAI pentru chestorii principali Ioan Grecu si George Seritan si pentru chestorii Mircea Bucur, Constantin Codita, Nicolae Gheorghe Suteu si Aurel Milescu. Ioan Grecu este secretar general adjunct al MAI, Seritan ocupa functia de prorector al Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Capitala, Mircea Bucur este seful IPJ Brasov, Codita - seful IPJ Dolj, Suteu conduce Inspectoratul Judetean de Politie Sibiu, iar Aurel Milescu este directorul Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane. Blaga a dispus masurile necesare pentru intocmirea documentelor vizand incetarea raporturilor de serviciu a celor sase ofiteri si inaintarea acestora, in vederea emiterii decretelor, presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Functiile ramase vacante dupa plecarea celor sase vor fi ocupate printr-un concurs care se va desfasura potrivit noului program de evaluare a personalului. De altfel, pentru ocuparea tuturor posturilor de conducere, MAI anunta ca a imbunatatit criteriile de selectie, cei ce vor fi admisi urmand sa fie supusi unui examen-concurs, "pentru a se exclude posibilitatea influentelor de orice natura din afara institutiei sau interpretarile subiective".
Casa de la Boerica
Procurorii Ministerului Public l-au audiat pe seful IPJ Dolj, chestorul Constantin Codita, in dosarul omului de afaceri doljean Genica Boerica. Acesta a fost chemat in calitate de martor pentru a da detalii in legatura cu modul in care, in perioada martie-septembrie 2001, prin intermediul lui Boerica, a inchiriat un apartament de la un salariat al Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj. De asemenea, in timpul audierilor, anchetatorii au stabilit ca, in urma cercetarilor in cazul lui Boerica, politistii din Dolj au formulat trei propuneri de neincepere a urmaririi penale si sase declinari de competenta catre alte institutii. Omul de afaceri craiovean Genica Boerica a fost arestat preventiv, in 4 octombrie 2004, de magistratii Tribunalului Bucuresti, pentru complicitate la evaziune fiscala, la spalare de bani si fals in declaratii. La randul sau, in iulie 2001, seful IPJ Brasov, Mircea Bucur, isi asuma public raspunderea pentru subordonatii sai dintr-o echipa de interventie rapida, care au batut un cetatean italian pe care l-au confundat cu un urmarit periculos. Seful IPJ Brasov a mai spus ca, in cazul in care va primi mai mult decat o avertizare, va suporta "orice fel de consecinta", adaugand ca va face tot posibilul ca pe viitor sa nu se mai produca astfel de greseli in activitatea politistilor brasoveni. Si numele chestorului Aurel Milescu a fost vehiculat in mai multe anchete aparute in presa in legatura cu cazul RAFO. (Bogdan GALCA, Petre NITEANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.