O jumatate dintre pensionarii carora li se recalculeaza pensia nu vor primi mai multi bani in luna martie. Printre cei care nu vor avea motiv de bucurie sunt pensionarii cu pensii mici, cei care au beneficiat de facilitati din partea statului, nu au
O jumatate dintre pensionarii carora li se recalculeaza pensia nu vor primi mai multi bani in luna martie. Printre cei care nu vor avea motiv de bucurie sunt pensionarii cu pensii mici, cei care au beneficiat de facilitati din partea statului, nu au stagii de cotizare complete sau au iesit la pensie inainte de varsta prevazuta de lege.
Mii de functionari ai caselor de pensii din intreaga tara recalculeaza drepturile banesti ale celor care s-au pensionat inainte de anul 1980. In martie, o parte dintre ei vor primi pensii mai mari. Ideea de baza a recalcularii este: la contributii egale si munca similara, pensii egale. Guvernul a gasit banii necesari si a convins Fondul Monetar International sa aprobe acordarea unor pensii marite inca in acest an.
Totusi, nu toti pensionarii vor primi un martisor financiar. Ministrul muncii preciza ieri ca, dupa datele detinute pana in prezent, nici jumatate dintre pensionari nu vor primi ceva in plus dupa recalculare. Dar, preciza ministrul, dupa recalculare nici un pensionar nu va primi mai putini bani ca pana acum.
Recalcularea pensiilor pentru 3,9 milioane de pensionari este abia la inceput. Dar, in martie, doar jumatate dintre cei care asteapta pensiile recalculate vor avea o surpriza placuta. Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, a recunoscut situatia in fata reporterilor B1 TV: "Nu toti cei carora li se recalculeaza pensiile le vor primi si majorate. Bani mai multi vor primi doar intre 42 si 50% dintre pensionari."
Recalcularea va fi mai avantajoasa pentru cei care au avut salarii mai mari, stagii complete de cotizare si care nu s-au pensionat inainte de varsta prevazuta de lege. Cei care au cotizat mai putin sau au beneficiat de facilitati din partea statului vor primi mai putin sau deloc.
Mihaela Kanovits, directorul Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti, precizeaza: "Daca au avut si salarii mici, pot primi o majorare, dar de la caz la caz. Aceasta poate fi de la 50.000 pana la doua milioane de lei".
Intr-o prima etapa, sunt analizate doar dosarele celor care s-au pensionat inainte de 1980. La conditii egale, pensii egale, spune noua metodologie, care doreste sa repare inechitati din trecut. Nici un pensionar nu va primi o pensie mai mica decat pina acum, precizeaza ministrul muncii. Cei ale caror pensii nu se vor mari acum, pot spera la majorari in viitor, conform legii si metodologiei de calcul.
Guvernul apreciaza ca bugetul trebuie sa faca rost de 7 mii de miliarde de lei pentru plata pensiilor majorate. Se vor adauga alte cheltuieli si salariile celor 3100 de functionari care vor fi angajati special pentru recalculare.
Tocmai de aceea, FMI a cerut initial amanarea pana in 2006 a recalcularii, care fusese o promisiune electorala. Acum, ministrul Muncii spune ca Guvernul a aratat Fondului Monetar ca poate obtine sumele necesare din majorarea altor taxe si impozite, si problema cu FMI a fost reglementata. Operatiunea de recalculare obliga Guvernul sa organizeze, in 18 februarie, un concurs pentru angajarea de personal la toate casele de pensii. Peste 1.800 de angajati de la alte ministere vor fi transferati special pentru a contribui la recalcularea pensiilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.